DISTRIBUIȚI
AP

Sute de seisme s-au produs în diferite regiuni din Noua Zeelandă în ultimele cinci zile, iar experţii au avertizat că seria de mişcări telurice ar putea continua mai multe săptămâni, informează DPA, potrivit agerpres.

Miercuri, serviciul naţional pentru monitorizarea seismelor, Geonet, a precizat că a înregistrat 922 de seisme începând cu ora 9:00 (20:00 GMT) în vecinătatea Kawerau, oraş situat în apropiere de centrul Insulei de Nord.


Citeşte şi: 19 funcţionari venezueleni au fost arestaţi într-o ‘cruciadă’ anticorupţie – Black News

”Roiul de cutremure” a început sâmbătă, iar cel mai puternic seism înregistrat a avut o magnitudine de 4,8, a precizat seismologul John Ristau.

Deşi seria de seisme părea să se diminueze, Ristau a avertizat că e prea devreme pentru astfel de previziuni optimiste.

”Ne aşteptăm la o descreştere a frecvenţei acestor seisme în timp, dar nu avem cum să ştim acest lucru în mod cert”, a mai spus el.

Ristau a precizat că în regiunea Kawerau s-au mai produs roiuri seismice similare în 2018 şi 2019, dar serii cu magnitudini în jur de 4, aşa cum se întâmplă în prezent, sunt relativ rare.

”Experţii noştri sunt de părere că acest roi este rezultatul mişcării faliilor active şi nu este legat de activitatea vulcanică sau de activitatea geotermală”, a mai spus el.

Citeşte şi: Zelenski salută discuţiile ‘productive’ cu premierul japonez – Black News

Primarul districtului Kawerau, Faylene Tunui, a anunţat că anumite trasee de mers pe jos au fost închise din cauza căderilor de roci şi a alunecărilor de teren.

”Au fost raportate pagube minore în locuinţe în special din cauza zgâlţâiturilor care au dărâmat obiecte de pe rafturi şi dulapuri. Cu toate acestea, nu cunoaştem încă amploarea totală a pagubelor, iar mişcările telurice par să se producă în continuare”.