DISTRIBUIȚI
Reuters

Poliţia belgiană a întreprins marţi dimineaţă o amplă operaţiune, care a implicat peste 1.200 de poliţişti şi 200 de raiduri pe teritoriul ţării, vizând dezmembrarea unor bande infracţionale, acţiuni în urma cărora au fost operate peste 30 de arestări, transmit agenţiile Belga, preluată de site-ul la Libre Belgique, şi dpa, potrivit agerpres.

Operaţiunea a vizat mediile de romi şi mai multe bande itinerante, fiind vorba despre un dosar important de crimă organizată şi escrocherii legate de vânzări de autovehicule pe internet.


Citește și: Ca la turci! Autoritatea electorală decide REPETAREA alegerilor din Istanbul

‘Victimele, mai multe sute, au suferit uneori ameninţări sau chiar acţiuni violente’, a precizat parchetul, într-un comunicat.

Operaţiunea a fost efectuată de poliţia judiciară federală din Bruxelles, cu sprijinul mai ales al anchetatorilor din Mons, Charleroi şi Namur.

În total, au fost mobilizaţi 1.200 de angajaţi ai poliţiei federale şi poliţiilor locale, care au întreprins începând de la miezul nopţii 200 de percheziţii, în special în regiunea bruxelleză, dar şi în Brabantul flamand şi în provincia valonă Hainaut.

Echipele de poliţie au fost ajutate de drone şi de două elicoptere, dar şi de unităţi speciale de intervenţie.

Jandarmeria franceză a colaborat la percheziţiile efectuate în apropierea frontierei cu Franţa.

Au fost reţinute mai mult de 30 de persoane.

Modul de operare al infractorilor era similar: ei contactau persoane doritoare să-şi vândă autovehiculul şi le făceau o ofertă. Nu se tocmeau la preţ şi reglau suma datorată printr-o aplicaţie de smartphone sau prezentau o dovadă falsă de plată prin virament.

Citește și: Popularitatea lui Trump sare de 45%, o premieră de când a devenit președintele SUA

Victimele îşi dădeau seama de escrocherie de-abia după câteva zile, constatând că nu le intrau banii în cont.

Între timp, escrocii dispăreau, iar maşinile erau deja trimise în străinătate.

Se pare că majoritatea suspecţilor provin in Europa de Est.

Potrivit parchetului, este vorba despre una dintre cele mai vaste operaţiuni ale poliţiei belgiene din ultimii 20 de ani. Mai multe informaţii vor fi oferite miercuri, într-o conferinţă de presă.