DISTRIBUIȚI
Twitter

UPDATE: Salvatorii au anunţat miercuri moartea a 380 de balene-pilot eşuate într-un golf izolat din Tasmania, în pofida eforturilor intense de salvare, informează AFP, potrivit agerpres.

În total, circa 470 de balene-pilot eşuaseră la Macquarie Harbour, un vast golf de pe coasta vestică, sălbatică şi slab populată, a insulei australiene.


„Avem o cifră mai precisă şi putem confirma că 380 de cetacee au murit”, a declarat Nic Deka, directorul Parcurilor Naturale din Tasmania.

„Circa treizeci sunt încă în viaţă şi vestea bună este că am salvat deja 50”, a completat el.

Luni, o amplă operaţiune de salvare a fost declanşată după descoperirea unui grup de circa 270 de balene-pilot, majoritatea fiind eşuate pe un banc de nisip la care se putea ajunge doar cu barca.

Un alt grup de cetacee, alcătuit din aproximativ 200 de balene deja moarte, a fost descoperit miercuri dimineaţă în timpul unui zbor de recunoaştere aeriană, puţin mai departe de Macquarie Harbour.

Cauzele acestor eşuări în masă a cetaceelor rămân necunoscute. 

Știre inițială: Sute de balene-pilot eşuate într-un golf izolat din Tasmania au murit, însă salvatorii continuă să facă tot posibilul miercuri pentru salvarea altor câteva zeci aflate încă în viaţă, informează AFP, potrivit agerpres.

În plus, alte circa 200 de balene au fost descoperite miercuri, eşuate puţin mai departe de Macquarie Harbour.

Citește și: Macron și Erdogan au discutat la telefon despre situația din Mediterana de Est

Ele ridică la 470 numărul total al balenelor eşuate în acest vast golf închis de o strâmtoare îngustă de pe coasta de vest, sălbatică şi puţin populată, a insulei australiene.

Circa 270 de balene-pilot fuseseră descoperite luni, declanşând o vastă operaţiune de salvare, majoritatea fiind eşuate pe un banc de nisip la care se putea ajunge doar cu barca.

Directorul Departamentului pentru parcuri naturale, Nic Deka, a declarat miercuri că majoritatea cetaceelor descoperite azi în timpul unui zbor de recunoaştere aerian muriseră.

Cauzele acestor eşuări în masă a cetaceelor rămân necunoscute.

Aproximativ şaizeci de persoane, inclusiv specialişti în protecţia mediului şi angajaţi ai fermelor de acvacultură învecinate, participă la operaţiunile de salvare a balenelor-pilot descoperite eşuate luni, parţial scufundate în apă.

„În această dimineaţă, cea mai bună evaluare a noastră este că între 50 şi 70 de balene sunt încă în viaţă”, a precizat Deka.

Marţi, salvatorii şi-au petrecut ziua în apa puţin adâncă şi rece salvând 25 de cetacee, pe care, folosind cabluri ataşate navelor, le-au escortat apoi până în larg.

Citește și: Ziua Independenţei a fost marcată în Bulgaria de protestele anticorupție

„Este foarte obositor din punct de vedere fizic şi emoţional”, a mărturisit Nic Deka.

Celelalte 200 de cetacee descoperite miercuri eşuaseră la aproximativ 7-10 kilometri de grupul găsit luni.

De atunci, autorităţile şi-au extins zona de căutare pentru a se asigura că alte balene nu au eşuat.