DISTRIBUIȚI

Sute de amerindieni au ajuns duminică în capitala ecuadoriană Quito, după aproape o săptămână de proteste împotriva politicilor economice şi sociale ale preşedintelui Guillermo Lasso, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Autorităţile din Ecuador nu au reuşit să elimine blocajele rutiere şi să pună capăt violenţelor din întreaga ţară. În unele cazuri, manifestanţii au luat ostatici poliţişti, au atacat ferme şi fabrici.


Citeşte şi: Mai multe persoane au fost ÎMPUŞCATE la festivalul Moechella – VIDEO – Black News

Protestatarii indigeni au sosit în capitală cu camionete, automobile şi pe jos, deşi şeful statului declarase starea de urgenţă în trei provincii, inclusiv cea în care se află Quito. Un martor a declarat pentru Reuters că alţi demonstranţi sunt încă pe drum.

Manifestaţiile au început lunea trecută, când au fost lansate zece cereri, printre care reducerea preţurilor carburanţilor, încetarea extinderii industriei petroliere şi miniere şi amânarea plăţii creditelor pentru fermele mici şi mijlocii.

Lasso a chemat la dialog şi a anunţat măsuri în sprijinul categoriilor sociale vulnerabile; printre altele, el a propus subvenţionarea îngrăşămintelor, creşterea bugetului sănătăţii şi educaţiei pentru comunităţile indigene şi ştergerea datoriilor mai mici de 3000 de dolari.

Protestatarii au susţinut însă că propunerile, deşi sunt utile, nu rezolvă problemele economice cu care se confruntă zilnic mii de familii.

„Am venit să ne opunem unei politici neoliberale care îi afectează din ce în ce mai mult pe cei săraci”, a arătat în mediile sociale Leonidas Iza, preşedintele organizaţiei indigene CONAIE.

Citeşte şi: Pompierii germani primesc un ajutor nesperat (VIDEO): PLOAIA îi ajută să stingă incendiile de vegetaţie – Black News

Până vineri, sectorul privat ecuadorian suferise, potrivit guvernului, pierderi de circa 50 de milioane de dolari, în timp ce compania petrolieră de stat Petroecuador a anunţat că protestele au dus la o pagubă de 27.700 de barili de ţiţei.

La Quito, forţele de ordine au desfăşurat efective menite să impresioneze şi au impus interdicţii de circulaţie, în încercarea de a împiedica afluxul de demonstranţi.