DISTRIBUIȚI
Reuters

Sute de insurgenţi şi civili trebuie să părăsească joi trei sectoare de la periferia de sud a Damascului, au anunţat mass-media siriene de stat, regimul lui Bashar al-Assad consolidându-şi poziţiile în capitală şi împrejurimi, informează AFP, potrivit agerpres.

Anunţul intervine în condiţiile în care regimul îşi continuă ofensiva militară la periferia sudică a Damascului împotriva ultimei redute a grupării Stat Islamic (SI), retrasă în tabăra de refugiaţi palestinieni de la Yarmuk şi în cartiere vecine.


Citeşte şi: Tragedie aeriană în SUA. Nouă oameni au murit – VIDEO

Lângă această redută jihadistă, insurgenţii din cartierul Yalda, în Damasc, precum şi cei din localităţile Babila şi Beit Sahem, de la periferia de sud, au acceptat să părăsească zona. Autobuze au sosit la faţa locului în vederea evacuării acestora spre teritorii ale insurgenţilor din nordul sirian, a anunţat agenţia oficială Sana. „Aproape 5.000 de ‘terorişti’ şi familiile lor trebuie să plece”, a precizat agenţia, folosind terminologia obişnuită a regimului pentru a-i desemna pe insurgenţi.

Cei care doresc pot rămâne, să predea armele şi să-şi reglementeze situaţia.

Acest acord de evacuare, anunţat duminică, este ultimul dintr-o serie de iniţiative similare impuse de regim insurgenţilor de lângă Damasc. În virtutea acestor acorduri, zeci de jihadişti din Hayat Tahrir al-Sham, organizaţie dominată de fosta ramură siriană a Al-Qaida, au părăsit luni un teritoriu aflat sub controlul lor în tabăra din Yarmuk, pentru a ajunge în provincia Idleb (nord-vest).

Citeşte şi: Un avion al armatei ruse s-a prăbuşit în mare. Ambii piloţi au murit! – FOTO

În ultimele săptămâni, regimul sirian şi-a înteţit evacuările, după ce a anunţat la mijlocul lui aprilie recucerirea totală a teritoriilor rebelilor din Ghouta de Est, ultimul bastion insurgent la est de Damasc.

Declanşat în 2011 în urma reprimării manifestaţiilor paşnice de către regimul lui Al-Assad, conflictul din Siria a devenit tot mai complicat pe parcursul anilor, cu implicarea altor ţări şi a unor grupări jihadiste, pe un teritoriu din ce în ce mai scindat. Până la ora actuală, acest conflict s-a soldat cu 350.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.