DISTRIBUIȚI
captura youtube

Mai multe sute de manifestanţi conduşi de fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili au luat cu asalt duminică o sală de concerte din centrul capitalei ucrainene Kiev, relatează agenţiile AFP şi EFE. 

Poliţia a reuşit să-i respingă, însă câţiva protestatari au intrat totuşi în clădire, însă fără să reuşească să întrerupă concertul aflat în desfăşurare.


‘Trebuie să le arătaţi că sunteţi curajoşi, dar şi foarte, foarte calmi’, le-a spus Mihail Saakaşvili susţinătorilor săi în faţa respectivului edificiu denumit ‘Palatul din Octombrie’. ‘Voi rămâne alături de voi până la capăt’, i-a asigurat el.

Fostul preşedinte georgian este în prezent în libertate la Kiev, după ce un judecător ucrainean a refuzat săptămâna trecută să îl plaseze în arest la domiciliu. Devenit o figură a opoziţiei din Ucraina, Saakaşvili atrage mulţimi la diferite marşuri antiguvernamentale şi anticorupţie, iar uneori s-au produs ciocniri violente între susţinătorii săi şi poliţie în centrul Kievului.

După ce şi-a părăsit ţara, unde a căzut în dizgraţie, Saakaşvili (49 de ani) a mers în Ucraina, unde a obţinut cetăţenia şi unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odesa. El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzându-l de corupţie pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Acesta din urmă i-a retras în iulie 2017 cetăţenia ucraineană, făcându-l apatrid, deoarece Saakaşvili îşi pierduse anterior şi cetăţenia georgiană. Tot cu ajutorul susţinătorilor săi, el a reuşit în luna septembrie să intre în Ucraina dinspre Polonia, autorităţile de la Kiev nereuşind să-l oprească la graniţă.