DISTRIBUIȚI
Reuters

Un fost militar american a început construirea primei porţiuni a unui zid privat de-a lungul frontierei dintre Statele Unite şi Mexic folosind banii strânşi online de susţinători ai preşedintelui Donald Trump, informează AFP, potrivit agerpres.

„Acesta este un mod american de a spune ‘Congresule, nu eşti de niciun folos şi noi ne batem pentru asta. Vom construi noi înşine (un zid)'”, a declarat Jeff Allen, co-proprietar al terenului pe care este ridicat zidul privat.


Citeşte şi: Volodimir Zelenski se duce pe linia frontului din estul Ucrainei

Hotărât să îl ajute pe preşedintele american să îşi ţină promisiunea de a construi un „un mare zid magnific” la graniţă, Allen a început să ridice un gard de oţel la sfârşitul săptămânii trecute pe terenurile sale din oraşul Sunland Park, în apropiere de oraşul mexican Ciudad Juarez.

Proiectul este finanţat de compania „We Build The Wall’ (Construim zidul), potrivit lui Jeff Allen. Compania a fost creată de Brian Kolfage, fost militar cu trei membre amputate, pentru a-l ajuta pe Donald Trump să îşi ridice zidul. Peste 22 de milioane de dolari au fost deja donaţi pe o platformă online de finanţare participativă.

Fostul consilier al preşedintelui Donald Trump, strategul de extremă dreapta Steve Bannon conduce comitetul executiv al acestei companii.

„Aceasta nu este Europa. Este America. Noi ne protejăm frontierele”, a declarat pentru AFP Jeff Allen, în vârstă de 56 de ani, în timp ce muncitorii lucrau la ridicarea gardului în spatele său.

Liderul de la Casa Albă nu a reuşit să determine Congresul să aloce miliardele de dolari dorite pentru terminarea construirii zidului de la frontiera cu Mexicul, promisiune importantă făcută în timpul campaniei electorale. Episodul a reprezentant un moment de încercare care a provocat la începutul anului, timp de o lună, cea mai lungă paralizie a administraţiei federale americane din istorie.

Trump a decis apoi să declare starea de ”urgenţă naţională”, care să îi permită realocarea pentru proiectul său a unor fonduri federale deja aprobate. Vineri însă un judecător federal din California a blocat provizoriu această procedură.

Citește și : Rusia a închis toate ‘robinetele’ de combustibili spre Ucraina

Conform informaţiilor furnizate de Allen, noua barieră privată măsoară 800 de metri lungime şi corespunde aceloraşi criterii ca lucrările ridicate deja de guvern.

El a dat asigurări că nu are nimic împotriva imigranţilor. Este căsătorit cu o mexicancă iar fiica sa s-a născut la Ciudad Juarez, unde a locuit timp de trei ani şi jumătate.

„Nu este vorba de rasism, ci de a mă proteja pe mine însumi şi pentru ca America să aibă o graniţă sigură. Dacă oamenii vor să emigreze, trebuie să se îndrept spre un punct de trecere a frontierei” legal, a continuat el, refuzând însă să divulge costurile implicate de ridicarea zidului.