DISTRIBUIȚI

Susţinători ai opozantului rus Aleksei Navalnîi au fost condamnaţi la pedepse scurte cu închisoarea pentru că s-au adunat cu două zile în urmă în faţa coloniei de muncă din Pokrov (100 km est de Moscova), unde acesta se află în prezent, pentru a cere informaţii despre starea sa de sănătate, a relatat AFP, potrivit agerpres.

Starea de sănătate a lui Navalnîi, cel mai virulent critic al Kremlinului din rândurile opoziţiei ruse, s-a deteriorat în ultimele zile, el suferind de două hernii de disc, febră şi tuse acută, potrivit avocatei sale Olga Mihailova. Opozantul, care se află în greva foamei din 31 martie, nu-şi mai simte mâinile, picioarele şi are dureri de spate.


Citește și: Madrilenii se înghesuie să se vaccineze cu AstraZeneca

El acuză administraţia penitenciară că îi refuză accesul la un medic la alegerea sa şi la medicamente adecvate pentru afecţiunile de care suferă. În plus, Navalnîi acuză că este „torturat” prin privare de somn. Opozantul a pierdut cinci kilograme în aproape o săptămână de când a intrat în greva foamei.

Cele câteva persoane care s-au adunat marţi în faţa coloniei nr2. din Pokrov, în principal membri ai Alianţei medicilor, organizaţie apropiată opoziţiei ruse, doreau să afle informaţii despre starea de sănătate a opozantului. Arestaţi de poliţie fără să fi reuşit să intre în interiorul coloniei, cel puţin patru dintre acestea au fost condamnate miercuri la pedepse administrative mergând de la opt la nouă zile de închisoare, potrivit organizaţiei neguvernamentale Agora, ai cărei avocaţi îi reprezintă pe cei în cauză.

Aceştia sunt responsabili ai Alianţei medicilor, Aleksandr Gheneralov, Valeria Merkulova, Artiom Boriskin şi Ksenia Pahomova.

Medicul personal al lui Navalnîi, Anastasia Vasilieva, arestată de asemenea în faţa penitenciarului din Pokrov, marţi, a fost eliberată, la fel şi un jurnalist CNN.

La Moscova, justiţia rusă a anunţat miercuri relaxarea restricţiilor împotriva fratelui lui Aleksei Navalnîi, Oleg, şi a avocatei Liubov Sobol, o aliată a opozantului rus.

Cei doi, aflaţi în arest la domiciliu din ianuarie, trebuie să se supună de acum unor restricţii de circulaţie pe timp de noapte. Interdicţia la utilizarea mijloacelor de comunicare şi a internetului a fost menţinută.

Avocaţii celor doi au precizat că de fapt arestul la domiciliu a fost schimbat prin interzicerea anumitor acţiuni, conform Interfax.

Citește și: Democrații lui Moon Jae-in PIERD alegerile în Seul şi Busan

Ei sunt urmăriţi într-un dosar de încălcare a normelor sanitare pe timp de pandemie, un pretext – potrivit opoziţiei.

Aliaţi şi rudele lui Navalnîi cer ca opozantul să fie transferat la un spital şi sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât acesta a fost la un pas de moarte anul trecut, când a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar.

Arestat la 17 ianuarie la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri medicale, Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă datând din 2014, pe care el îl ca fiind motivat politic.