DISTRIBUIȚI
Fiveprime

Poliţia britanică ancheta marţi două tentative de perturbare a activităţii pe calea ferată, despre care a comunicat că ar fi legate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Dispozitive au fost găsite de lucrători feroviari în 21 şi 27 martie pe linii din centrul Angliei, dar tentativa de obstrucţionare a serviciilor pe calea ferată a eşuat.


Citește și : Brexit/Macron: Uniunea Europeană nu poate fi pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie

„A fost o tentativă serioasă şi deliberată a cuiva de a provoca un sabotaj semnificativ şi perturbări în reţeaua de cale ferată din Marea Britanie”, a declarat într-un comunicat Sean O’Callaghan, responsabil al poliţiei britanice pentru transporturi.

„Încercăm să înţelegem de ce ar pune cineva vieţi în pericol plasând aceste obiecte direct pe calea ferată, dar prima noastră evaluare ne determină să credem că acţiunea vizează ieşirea Marii Britanii din UE”, a spus el.

O’Callaghan a subliniat că intenţia presupuşilor sabotori a fost mai degrabă de a genera întârzieri în serviciile căilor ferate decât de a provoca pagube infrastructurii feroviare.

Cele două aparate – plasate în apropiere de Yaxley, în Cambridgeshire, şi lângă Netherfield, în Nottinghamshire – aveau ataşate nişte înscrisuri: „A pleca înseamnă a pleca!” şi „Vom duce Marea Britanie către o staţie”, a spus un jurnalist BBC.

Britanicii au votat într-un referendum în 2016 pentru părăsirea UE, dar după trei ani populaţia şi clasa politică rămân profund divizate cu privire la acest subiect.

Citește și : Varadkar îndeamnă liderii europeni să fie deschişi la orice propuneri credibile privind Brexit-ul

Data iniţială pentru Brexit era vinerea trecută, 29 martie, dar pentru că parlamentul britanic nu a aprobat acordul negociat de premierul Theresa May cu Bruxellesul, UE l-a amânat pentru 12 aprilie.

Există avertismente din partea unor susţinători ai Brexitului că dacă rezultatul referendumului nu este pus în practică s-ar putea ajunge la tulburări civile.