DISTRIBUIȚI

Decizia Greciei de a suspenda timp de o lună primirea oricărei noi cereri de azil în faţa afluxului de refugiaţi la frontiera sa nu are „bază legală”, a transmis luni Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), potrivit AFP, scrie agerpres.

„Nici convenţia din 1951 privind statutul refugiaţilor, nici legislaţia UE privind refugiaţii nu oferă o bază legală pentru suspendarea primirii cererilor de azil”, a precizat UNHCR într-un comunicat.


Citește și : China folosește ca ‘armă’ viza de lucru acordată jurnaliștilor

UNHCR a mai atras atenţia că „este important ca autorităţile să se abţină de la orice măsuri care ar putea intensifica suferinţa” migranţilor care se îndreaptă spre Uniunea Europeană dinspre Turcia, potrivit DPA.

Fără a menţiona gazele lacrimogene pe care poliţia din Grecia le-ar fi folosit împotriva migranţilor de la graniţa sa, UNHCR a transmis că statele „ar trebui să se abţină de la utilizarea forţei excesive sau disproporţionate”.

Citește și : Zeci de islamiști au fost condamnați la moarte în Egipt

Conform UNHCR, circa 1.200 de migranţi au ajuns pe insulele elene duminică şi luni dimineaţă.

UNHCR a mai cerut ca „Grecia şi alte state de la graniţa externă a UE să nu fie lăsate singure” şi ca guvernele să îşi intensifice eforturile pentru a ajuta milioanele de sirieni refugiaţi sau strămutaţi din Turcia şi nord-vestul Siriei.