DISTRIBUIȚI
rfi.ro

Situaţia legată de suspendarea din funcţie a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, va fi dezbătută în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CPLRE), care începe miercuri la Strasbourg, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Potrivit proiectului de rezoluţie ce urmează a fi supus dezbaterilor în şedinţa zilei de joi, suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al capitalei Republicii Moldova ridică probleme în ceea ce priveşte respectarea Cartei europene a autonomiei locale.


Raportoarea Gunn Marit Helgesen, care a efectuat o vizită de documentare la Chişinău, propune Congresului să organizeze o misiune de anchetă care să aibă ca finalitate recomandări pentru autorităţile Republicii Moldova.

Citeşte şi: Întrebarea care bântuie mediul online. COPIAZĂ separatiştii catalani propaganda folosită în protestele din Maidan?

De asemenea, Congresul urmează să solicite Comisiei de la Veneţia să-şi dea avizul pe marginea constituţionalităţii referendumului de revocare din funcţie a lui Dorin Chirtoacă, plebiscit care, potrivit raportoarei, încalcă unele prevederi ale Cartei autonomiei locale.

Documentul mai notează că în 2018 Republica Moldova va fi supusă unei monitorizări a democraţiei locale şi regionale, în urma plângerii depuse de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), care a denunţat o serie de presiuni exercitate asupra aleşilor locali prin urmăririle judiciare declanşate împotriva lor.

Dorin Chirtoacă este vicepreşedinte al CPLRE. Procurorii şi instanţa de judecată nu i-au permis acestuia sa meargă la Strasbourg pentru a participa la forumul european. Dorin Chirtoacă se afla în arest la domiciliu din mai 2017.

Consiliul Municipal al Chişinăului (CMC) a aprobat la 12 septembrie propunerea consilierilor socialişti în vederea organizării unui plebiscit în care locuitorii capitalei Republicii Moldova să se pronunţe cu privire la demiterea lui Chirtoacă, referendum ce ar urma să aibă loc pe 19 noiembrie. Potrivit Codului electoral, revocarea primarului prin referendum poate fi iniţiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunităţii locale, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice etc. Socialiştii îl acuză pe Dorin Chirtoacă de delapidări de fonduri şi de administrare proastă a oraşului.