DISTRIBUIȚI
Sky News

Suspectul inculpat pentru uciderea deputatului britanic David Amess, considerată de poliţie un act terorist, va fi judecat în luna martie, a anunţat vineri un judecător, relatează AFP, potrivit agerpres

Inculpat joi pentru crimă şi plănuirea de acte teroriste, Ali Harbi Ali, de 25 de ani, a compărut prin videoconferinţă în faţa tribunalului penal Old Bailey din Londra.


Citește și : R.Moldova intră în STARE de URGENŢĂ! Ruşii au strâns robinetul la gaze

Judecătorul Nigel Sweeney a fixat data următoarei audieri preliminare pe 5 noiembrie şi data provizorie a începutului procesului pe 7 martie.

David Amess, deputat conservator în vârstă de 69 de ani şi tată a cinci copii, a fost ucis cu lovituri de cuţit pe 15 octombrie, în timp ce discuta cu alegătorii din circumscripţie într-o biserică metodistă din Leigh-on-Sea, la circa 60 km est de Londra.

Moartea sa a bulversat ţara, reamintind trauma asasinării deputatei laburiste Jo Cox în iunie 2016, de un extremist de dreapta.

Arestat la faţa locului, suspectul este născut şi crescut într-o familie de origine somaleză. El a urmat, potrivit media britanice, pentru scurt timp, un program de luptă împotriva radicalizării, fără a fi considerat un risc de serviciile de securitate.

Citește și : Vaccinul Pfizer are o eficacitate de 90,7% la copii

Poliţia a evocat „o motivaţie potenţial legată de extremismul islamist”, în timp ce parchetul a vorbit despre „motivaţii atât religioase, cât şi ideologice”.

Regatul Unit s-a confruntat cu mai multe atacuri jihadiste cu arme albe în ultimii ani, unele revendicate de gruparea Statul Islamic. Nicio revendicare nu a fost făcută publică după moartea lui David Amess, notează AFP.