DISTRIBUIȚI
captura Facebook

Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont a exclus joi să convoace alegeri anticipate şi a cerut  Parlamentului regional să decidă ce este de făcut în continuare în criza secesiunii, relatează BBC News şi Le Figaro.

”În ultimele ore, înainte să-mi expire capacitatea de a convoca alegeri anticipate, am avut în vedere posibilitatea de a exercita acest drept. Este puterea mea. Datoria mea, în calitate de preşedinte este de a epuiza toate căile în vederea găsirii unei soluţii de dialog într-un conflict politic şi de natură democratică”, a declarat el.


”Suntem dispuşi să convocăm aceste alegeri, în care garanţiile în vederea opririi procedurii (prevăzute de) articolul 155 (al Constituţiei) sunt pe masă. Niciuna dintre aceste garanţii nu justifică o convocare a unor alegeri parlamentare. Aceasta este decizia mea”, a continuat el, citat de site-ul ziarului francez.

”Datoria mea este, în mod fundamental, să încerc să evit aplicarea articolului 155”, care antrenează suspendarea temporară a autonomiei regiunii, a continuat preşedintele catalan.

”Este o aplicare (a articolului 155) în afara legii, abuzivă şi nedreaptă, care caută să ne eradice suveranismele şi întregul catalanism”, a denunţat el.

Carles Puidgemont a dat asugurări că a ”încercat să obţină garanţii” din partea Partidului Popular (PP, conservator) al premierului spaniol Mariano Rajoy. ”Însă nu am primit un răspuns responsabil”, a subliniat el.

Liderul separatist se îndreaptă astfel către Parlament, căruia îi cere să decidă cum să reacţioneze faţă de plasarea sub tutelă a Cataloniei şi să continue pe calea referendumului de la 1 octombrie.

”Nimeni nu va putea să retragă şi nu are dreptul să nege voinţa Cataloniei de dialog şi de a face politică”, a subliniat Puigdemont.