DISTRIBUIȚI
Christian Science Monitor

Opoziţia liberală rusă a revendicat luni un progres electoral neobişnuit la Moscova, în pofida unui peisaj politic dominat major, pe întreg teritoriul Rusiei, de partidul pro-Kremlin, după scrutinuri locale evitate de alegători duminică, informează AFP.

Fostul deputat al opoziţiei Dmitri Gudkov, care a participat la formarea unei alianţe eteroclite de candidaţi independenţi şi militanţi pentru acest scrutin, a declarat pentru AFP că mai mult de 260 de candidaţi ai opoziţiei au câştigat locuri în consiliile din Moscova.


Aceasta reprezintă aproape 15% dintre locurile puse în joc în diferite cartiere ale capitalei ruse.

„Alegătorii au votat pentru schimbare, pentru feţe noi. Există o mare dorinţă pentru aceasta”, a declarat Gudkov pentru AFP.

În pofida acestor reuşite modeste ale opoziţiei, Comisia Electorală a anunţat că aproape 75% dintre locurile de la Moscova ar urma să-i revină partidului aflat la putere, Rusia Unită, care a înregistrat de asemenea o victorie zdrobitoare în majoritatea altor regiuni ale Federaţiei Ruse.

Candidaţii susţinuţi de Kremlin par să fi câştigat toate cele 16 posturi de guvernatori regionali.

Opoziţia rusă a denunţat duminică cazuri de fraudă în timpul celor circa 6.000 de scrutinuri organizate în 82 de regiuni în vederea alegerii guvernatorilor şi numeroaselor consilii municipale sau de cartier.

Chiar dacă extrem de variabilă în funcţie de regiuni, rata de participare a fost în general una scăzută, mai ales în capitala rusă (15% dintre alegători, potrivit Comisiei Electorale).

Aceste alegeri constituie ultima consultare electorală din Rusia înainte de alegerile prezidenţiale din martie anul viitor. Bucurându-se de o popularitate considerabilă, Vladimir Putin nu şi-a făcut publice în mod oficial intenţiile, însă este de aşteptat să candideze pentru al patrulea mandat de şase ani.