DISTRIBUIȚI
dpa

Candidatul social-democraţilor germani pentru postul de cancelar, Martin Schulz, a atras cei mai mulţi followeri pe reţelele sociale datorită ultimelor eforturi ale campaniei sale cu două zile înainte de alegerile federale din Germania, relatează vineri agenţia Xinhua. 

În total, 150.000 de utilizatori l-au urmărit pe Schulz pe Twitter în ultimele 30 de zile, potrivit unei evaluări publicate vineri de agenţia germană de presă DPA.


Cu toate că nu este reprezentată personal pe Twitter, Angela Merkel, cancelarul în exerciţiu, conduce în clasamentul general cu 2,5 milioane de persoane care o urmăresc numai pe pagina sa de Facebook, aflându-se cu mult înaintea lui Schulz, care are în total pe Facebook şi pe Twitter 986.000 de followeri.

Liderul Partidului Liber-Democrat (FDP), Christian Lindner, se află pe locul al doilea, cu circa 85.000 de noi followeri în ultimele 30 de zile. Sahra Wagenknecht, copreşedintă a Partidului Stângii, a atras 50.000 de followeri în cursul aceleiaşi perioade, iar Alice Weidel, de la Alternativa pentru Germania (AfD), 48.000 de noi followeri.

Aceste cifre nu indică automat rezultatul alegerilor. Mulţi dintre utilizatori îi urmăresc pe politicieni pe reţelele sociale pentru a fi pur şi simplu informaţi în legătură cu postările lor şi există o mulţime de boţi automaţi în media sociale printre utilizatori.

Alice Weidel conduce în clasamentul candidaţilor pentru postul de cancelar în termeni de interacţiune a followerilor săi pe media sociale în ultimele 30 de zile. În relaţie directă cu numeroşi followeri, utilizatorii dnei Weidel au contribuit la cele mai multe interacţiuni, precum like-urile şi comentariile, prin postări atât pe Facebook cât şi pe Twitter.

Un studiu întreprins de Universitatea Oxford arată că AfD este şi cel mai discutat partid în general pe Twitter, prin analizarea hashtag-urilor şi a tweet-urilor pe o perioadă de zece zile, între 1 şi 10 septembrie.

Aproape 30 % dintre toate tweet-urile privind apropiatele alegeri se referă la AfD, din care 15 % sunt generate de boţi pe media sociale. Nici un alt partid nu are atât de multe tweet-uri generate automat.

De vreme ce studiul nu face nici o diferenţă între mesajele neutre, critice şi de sprijin, sau impactul postărilor individuale, nu poate fi trasă nici o concluzie referitoare la rezultatul alegerilor. Cu toate acestea, el subliniază natura controversată a partidului populist de dreapta cu comportamentul său provocator.