DISTRIBUIȚI
Daily Express

Taifunul Yutu a lovit marţi dimineaţă provincia Isabela din nordul insulei filipineze Luzon, informează Xinhua, citând Administraţia serviciilor atmosferice, geofizice şi astronomice din Filipine (PAGASA), informează şi agerpres.

Yutu a atins zona de uscat în regiunea Isabela în jurul orei locale 04:00, fiind însoţit de viteze ale vântului de 150 de kilometri pe oră şi rafale de până la 210 kilometri pe oră.


Citeşte şi: Justiţia respinge plângerea lui Julian Assange împotriva ambasadei care-l găzduieşte de şase ani

Taifunul înaintează spre vest cu o viteză de 20 de kilometri pe oră.

Ploi torenţiale de intensitate moderată sunt prognozate pentru regiunile din nordul şi centrul insulei Luzon, în care s-ar putea produce inundaţii şi alunecări de teren, conform estimărilor formulate de specialiştii de la PAGASA.

Potrivit prognozelor, valuri cu înălţimi de trei metri ar putea afecta coastele provinciilor Isabela, Cagayan, Aurora, Ilocos Sur, Ilocos Norte, La Union şi Pangasinan.

Pescarii şi alte persoane care deţin ambarcaţiuni de mici dimensiuni au fost sfătuiţi să nu iasă în larg în zonele vizate de avertizarea de vânt puternic.

Cursurile au fost suspendate în unităţile şcolare din mai multe provincii.

Citeşte şi: Seism foarte puternic în Noua Zeelandă (VIDEO). Parlamentul şi-a suspendat activitatea

Taifunul urmează să treacă prin regiunile Isabela, Nueva Vizcaya, Benguet şi La Union înainte de a părăsi Filipine în ziua de miercuri.

Aproape 30 de provincii din nordul statului Filipine au fost plasate sub cod roşu de furtună luni, cu o zi înainte de sosirea taifunului.

Echipele de intervenţie au fost plasate în stare de alertă, iar unităţi locale guvernamentale au fost direcţionate „pentru a lua măsuri pro-active în împiedicarea dezastrului”, potrivit Agenţiei naţionale de reducere a riscurilor de dezastre.

Taifunul Yutu este al 18-lea ciclon tropical care afectează Filipine în 2018. Această ţară se confruntă anual, în medie, cu 20 de cicloane tropicale.