DISTRIBUIȚI
AFP

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat o vizită în România, prevăzută iniţial pentru luni, în semn de protest după afirmaţiile premierului român Viorica Dăncilă despre mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează AFP, potrivit agrepres.

„Regele Abdullah al II-lea a decis să anuleze o vizită prevăzută pentru luni în România în semn de solidaritate faţă de Al-Quds (denumirea în arabă pentru Ierusalim – n.r.)”, a precizat Palatul Regal într-un comunicat.


Citeşte şi: Netanyahu îşi scurtează vizita în SUA după ce Israelul a fost lovit de rachetele palestinienilor – VIDEO 

Anularea vizitei, care urma să fie marcată de semnarea mai multor acorduri în diferite domenii, a fost decisă „după declaraţiile de duminică ale prim-ministrului român privind mutarea ambasadei ţării sale de la Tel Aviv la Ierusalim”, se mai arată în comunicat.

Conform agenţiei naţionale de presă iordaniene Petra, regele Abdullah al II-lea avea programate întâlniri cu preşedintele român Klaus Iohannis şi cu liderii parlamentului. El urma de asemenea să participe la Reuniunile Aqaba, care fuseseră programate a fi găzduite de România în parteneriat cu Iordania. Agenţia Petra mai relatează că, în marja vizitei, guvernele iordanian şi român urmau să semneze un acord, două memorandumuri de înţelegere şi un program de cooperare, fiind programat în acelaşi timp şi un Forum de Afaceri Iordaniano-Român, cu participarea reprezentanţilor din sectorul privat din cele două ţări.

Agenţia France Presse reaminteşte că Viorica Dăncilă a promis duminică la Washington că ţara sa îşi va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, un transfer faţă de care preşedintele român Klaus Iohannis şi-a exprimat totuşi imediat opoziţia.

Viorica Dăncilă a făcut această declaraţie în prima zi a unei conferinţe a organizaţiei americane de lobby pro-Israel AIPAC. Declaraţia sa, comentează AFP, capătă o importanţă specială în contextul în care România asigură preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

AFP reaminteşte totuşi că o astfel de mutare, care ar urma calea deschisă în decembrie 2017 de preşedintele american Donald Trump, trebuie să primească undă verde de la şeful statului român pentru a deveni realitate.

Citeşte şi: Oman îşi deschide porturi şi aeroporturi pentru armata americană

Or, preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, în conflict deschis cu majoritatea de stânga aflată la guvernare, se opune dorinţei guvernului de a urma exemplul SUA.

„Mulţumesc prietenei mele, premierul român Viorica Dăncilă, pentru anunţul său de la AIPAC”, a reacţionat premierul israelian Benjamin Netanyahu pe contul său de Twitter.

Saëb Erakat, un înalt responsabil palestinian, a calificat declaraţia premierului Dăncilă drept „o încălcare flagrantă a drepturilor palestinienilor, a legislaţiei internaţionale şi a rezoluţiilor ONU”.