DISTRIBUIȚI
112.International

Liderii europeni nu au reuşit la summitul desfăşurat joi să ajungă la un acord privind o ţintă de ”zero emisii de carbon cu efect de seră” pentru anul 2050, afirmă surse europene citate de agenţia DPA, după ce Polonia, Ungaria şi Republica Cehă s-au opus ferm unui astfel de obiectiv, scrie agerpres.

Un text de compromis convenit de liderii europeni menţionează obiectivul neutralităţii nete a emisiilor de carbon în conformitate cu Acordurile de la Paris privind schimbările climatice, dar ţinta anului 2050 este menţionată doar într-o notă de subsol. Neutralitatea netă presupune reducerea emisiilor şi compensarea lor prin măsuri precum captarea carbonului sau plantarea de arbori.


Citește și : Biden iese la atac : Strategia lui Trump faţă de Iran este ‘un dezastru’

Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase anterior că ţara sa va respinge planul Uniunii Europene care stabileşte atingerea în anul 2050 a obiectivului ”zero emisii de carbon cu efect de seră”, dacă nu va fi creat în paralel şi un mecanism de compensare. Conform unei surse diplomatice, poziţia Poloniei a fost sprijinită de Ungaria, Republica Cehă şi, într-o măsură mai mică, de Estonia.

Şeful executivului polonez a estimat că Bruxelles-ul nu poate să decidă pur şi simplu înăsprirea obiectivelor privind emisiile de carbon şi că un mecanism de compensare a pierderilor ar trebui să fie soluţia rezonabilă care să ajute statele mai sărace ale UE să îndeplinească aceste obiective.

Mai multe state est-europene membre ale UE se bazează în continuare foarte mult pe combustibilii fosili şi se tem că stabilirea unor obiective prea ambiţioase la capitolul emisiilor de carbon le-ar putea afecta competitivitatea economică.

Citește și : Trump: Iranul a comis o foarte mare eroare doborând drona americană