DISTRIBUIȚI
NBC News

Summitul privind chestiunea nucleară nord-coreeană care a avut loc în această săptămână în Vietnam este un „succes”, a declarat duminică John Bolton, consilierul de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, chiar dacă întrevederea s-a încheiat brusc şi fără o declaraţie comună, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Nu consider acest summit un eşec”, a declarat Bolton, invitat la emisiunea ‘Face the Nation’ a postului CBS. „Îl consider un succes prin faptul că preşedintele a protejat şi promovat interesele americane”, a adăugat el.


Citește și : Guvernul ungar pune capăt campaniei de afişaj anti-Juncker

John Bolton este deseori considerat un susţinător al unei linii dure în materie de diplomaţie.

În martie 2018, când încă nu făcea parte din administraţia Trump, el a spus, într-un articol publicat în Wall Street Journal, că este „legitim” pentru SUA „să atace primele” Coreea de Nord pentru a neutraliza echipamentele nucleare ale acesteia.

„Preşedintele s-a ţinut de concepţia sa” privind un acord acceptabil, iar „el şi-a întărit relaţiile cu Kim Jong Un”, cu ocazia summitului, a adăugat el.

„Eu cred că este vorba de un succes, doar dacă nu consideraţi că un acord prost ar fi fost mai bun decât lipsa unui acord”, a mai spus consilierul.

John Bolton a declarat că propunerea nord-coreeană de a destructura „în mod permanent şi total” complexul nuclear de la Yongbyon a fost „o concesie extrem de limitată”.

Donald Trump nu era pregătit, a amintit el, să accepte ridicarea sancţiunilor economice decât în schimbul destructurării în totalitate a instalaţiilor nucleare nord-coreene.

Citește și : Un nou atac furibund al lui Donald Trump la adresa lui Robert Mueller

„Kim Jong Un însuşi a spus la precedentul summit (din Singapore, din iunie 2018): vom trece prin numeroase etape până vom încheia acest acord”, a declarat consilierul.

„Întâlnirea de la Hanoi era una din aceste etape. Prin urmare, preşedintele este pregătit să continue discuţiile”, a mai spus el.