DISTRIBUIȚI
The Zimbabwe Daily

Un summit consacrat detensionării situaţiei din Libia, care va fi găzduit de Berlin, va avea loc cel mai devreme la începutul anului 2020, au declarat luni surse diplomatice germane pentru dpa, potrivit agerpres.

La jumătatea lunii decembrie este prevăzută o reuniune pregătitoare la nivel de diplomaţi de rang înalt, prilej cu care foarte probabil va fi luată decizia finală privind data summitului.


Citește și: Șeful Pentagonului îl dă afară ce comandantul Marinei americane

În timpul unei vizite efectuate în Libia la finalul lunii octombrie, ministrul de externe german Heiko Maas îşi exprimase speranţa că summitul respectiv va avea loc în cursul acestui an.

Libia a intrat într-o spirală a violenţei şi haosului după înlăturarea de la putere a lui Muammar Ghaddafi, în 2011. Două guverne îşi dispută puterea, numeroase miliţii luptă pentru influenţă, iar capitala Tripoli este contestată.

Germania încearcă să medieze conflictul libian începând din septembrie, în speranţa evitării unui război de tipul celui din Siria. Un prim pas ar fi, potrivit Berlinului, stoparea vânzărilor de arme către Libia.

Citește și: Netanyahu acuză Iranul că pregătește atacuri împotriva Israelului

În cadrul eforturilor de mediere, au avut deja loc patru reuniuni pregătitoare, cea mai recentă săptămâna trecută.

Obiectivul Germaniei este ca cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa – să se întâlnească cu reprezentanţii puterilor regionale implicate în conflictul libian. Printre acestea din urmă se află Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Turcia, care au fost acuzate că furnizează armament Libiei.