DISTRIBUIȚI
The Wire

Summitul celor mai mari economii ale lumii, membre în G20, va începe vineri pe fondul războiului comercial dintre Statele Unite şi China, care a tensionat pieţele mondiale, şi al conflictelor geopolitice provocate deseori de preşedintele american Donald Trump la întâlnirile internaţionale, relatează Reuters, potrivit News.ro .

Reuniunea care are loc anual timp de două zile va fi un test major pentru naţiunile industrializate din G20, ai cărei membri s-au întâlnit prima dată în 2008 pentru a ajuta la salvarea economiei mondiale din cea mai gravă criză financiară din ultimele şapte decenii, dar care se confruntă în prezent cu întrebări legate de relevanţa organizaţiei în rezolvarea crizelor actuale.


Citește și : Kievul INTERZICE ruşilor adulţi să intre în Ucraina

Summitul de la Buenos Aires este umbrit de disputa comercială dintre Statele Unite şi China, cele mai mari două economii din lume, care au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri de sute de miliarde de dolari.

Toată atenţia va fi îndreptată spre întâlnirea care va avea loc sâmbătâ între Trump şi omologul său chinez Xi Jinping, pentru a vedea dacă cei doi pot găsi o soluţie pentru a calma tensiunile şi a rezolva divergenţele care pun în pericol economia mondială.

Înaintea summitului, statele membre încă încercau să ajungă la un acord în privinţa unor probleme majore, respectiv comerţul, migraţia şi schimbările climatice.

Scepticismul preşedintelui Trump că încălzirea globală este provocată de activităţile umane a provocat incertitudini dacă statele vor putea să ajungă la un consens suficient în această privinţă, pentru a include subiectul în comunicatul final.

Summitul este umbrit şi de escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, un subiect care va fi în mintea multor lideri, atunci când se vor întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Alte întrebări sunt legate de modul în care ar trebui să fie tratată prezenţa stânjenitoare a prinţului saudit Mohammed bin Salman. Conducătorul de facto al Arabiei Saudite a sosit la Buenos Aires pe fondul controversei provocate de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale din Istanbul, în luna octombrie.

Incertitudinile prevalează şi în ceea ce priveşte modul în care se va comporta preşedintele Donald Trump, cunoscut pentru lipsa sa de predictibilitate.

La începutul acestei luni, participanţii la summitul APEC al statelor din regiunea Asia-Pacific nu au reuşit să se pună de acord aupra unui comunicat comun la sfârşitul reuniunii, pentru prima oară în istoria organizaţiei, în condiţiile în care delegaţia americană, condusă de vicepreşedintele Mike Pence, a intrat în conflict cu reprezentanţii chinezi, în probleme legate de comerţ şi securitate.

În luna mai, preşedintele Trump a respins un comunicat al omologilor săi din statele industrializate membre ale G7, după o reuniune tensionată care s-a încheiat în dezacord în ceea ce priveşte tarifele şi comerţul.

Citește și : O furtună puternică a izolat complet un arhipelag din Atlantic

Înainte de a pleca spre Buenos Aires, joi, Trump a spus că este deschis unui acord comercial cu China, dar a adăugat că nu ştie dacă vrea să îl facă.

China a anunţat că speră la rezultate pozitive în rezolvarea disputei comerciale.