DISTRIBUIȚI
Operation World

Summitul anual al şefilor de stat arabi din Golf va avea loc conform programării, pe 5 şi 6 decembrie, în Kuweit, au anunţat miercuri oficiali din Golf citaţi de Reuters, în ciuda unei dispute legate de Qatar între unii membri ai grupului, relatează agerpres .

Disputa între state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) precum Arabia Saudită, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite (EAU), pe de o parte, şi Qatar, de cealaltă parte, a pus ediţia din acest an a întâlnirii sub semnul întrebării.


Un înalt oficial din Kuweit a confirmat miercuri că întâlnirea va avea loc pe 5 şi 6 decembrie, dar a declarat că nivelul de reprezentare încă nu este clar.

Doi diplomaţi din Golf au declarat de asemenea că Kuweitul, care a condus eforturi de mediere eşuate între cele două părţi, ar încerca din nou să se folosească de întâlnire pentru a ajunge la o rezolvare a disputei.

Citește și : Cehia : Guvernul a DEMISIONAT. Un guvern al lui Andrej Babis este așteptat înaintea summitului UE.

Criza a început în iunie după ce Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au acuzat Qatarul că sprijină terorismul, lucru negat de Doha. Qatarul afirmă că cele patru ţări încearcă să forţeze Doha să se alinieze la viziunea lor asupra politicii externe.

Consiliul, aliat al SUA, a fost fondat în 1980 ca un bastion împotriva unor vecini mai mari precum Iran şi Irak.

Bahrainul a declarat luna trecută că nu va participa la summit până când Qatarul nu-şi schimbă politicile, afirmând că această ţară ar trebui suspendată din grupul celor şase naţiuni.