DISTRIBUIȚI
Karadeniz Press

Summitul anual al Ligii Arabe, prevăzut pentru 22 martie la Alger, după trei ai de întrerupere din cauza pandemiei de COVID-19, va fi ”amânat” din cauza coronavirusului, a anunţat numărul 2 din organizaţia panarabă, informează sâmbătă AFP, potrivit agerpres

”Algeria însăşi preferă opţiunea” amânării, a explicat vineri secretarul general-adjunct al Ligii Arabe, Hossam Zaki, la o săptămână după revenirea de la Alger, unde a condus o delegaţie însărcinată cu supravegherea pregătirilor pentru organizarea reuniunii.


Citește și : Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina! După vizita anunţată la Kiev, liderul de la Ankara are în vedere ‘un popas’ la Moscova

”Fiecare ţară gazdă speră să primească un maxim de lideri de nivel înalt”, lucru care nu este garantat în această perioadă de criză sanitară, a adăugat Hossam Zaki.

Noua dată a summitului va fi anunţată cu ocazia reuniunii din 9 martie a miniştrilor de externe din ţările arabe, a precizat el.

Liderii statelor membre ale Ligii Arabe, care de obicei se întâlnesc în martie, s-au reunit ultima dată în martie 2019 la Tunis. Din cauza pandemiei, ediţiile din 2020 şi 2021 ale summitului au fost anulate.

Citește și : O nouă sub-variantă Omicron îi pune pe jar pe oamenii de ştiinţă

Acest summit este important pentru Algeria, care încearcă să-şi extindă influenţa pe scena politică internaţională, într-un context al rivalităţii crescute cu Marocul.

Agenda summitului din acest an nu este deocamdată cunoscută, dar în lumea arabă există numeroase conflicte şi crize. Războiul din Yemen s-a soldat cu peste 400.000 de morţi începând din 2014, în timp ce în Sudan a avut loc o lovitură de stat, ulterior ţara fiind suspendată din Uniunea Africană; Libia încă îşi caută calea de ieşire din haos. În fine, ţările arabe sunt divizate pe tema unei posibile reveniri a Siriei în sânul organizaţiei panarabe cu sediul la Cairo.