DISTRIBUIȚI
Daily Express

Un summit plănuit pentru sfârşitul lui martie la Beijing între China şi Uniunea Europeană urmează să fie amânat din cauza pandemiei de coronavirus, au declarat doi oficiali UE şi doi diplomaţi citaţi de Reuters, care vorbeşte despre o lovitură dată eforturilor blocului comunitar de a face presiuni asupra Chinei pe tema liberului schimb, scrie agerpres.

China nu a avansat niciodată public o dată pentru întâlnirea dintre premierul chinez Li Keqiang şi noii preşedinţi ai Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, dar diplomaţi din cadrul UE au afirmat că s-a convenit asupra datei de 30-31 martie.


Citește și : Mike Pence vine cu precizări: Americanii reveniţi din Europa intră direct în carantină!

„Summitul urmează să fie amânat, dar nu anulat”, a declarat pentru Reuters un diplomat senior al UE, confirmând o informaţie din partea altor diplomaţi şi oficiali care încercau să pregătească întâlnirea.

Ministerul chinez de Externe nu a răspuns până în prezent la o solicitare de a comenta informaţiile în cauză.

Amânarea lipseşte UE de şansa de a face presiuni asupra Beijingului de a-şi respecta promisiunea din aprilie anul trecut de a le asigura companiilor europene tratament egal în China şi de a pune capăt practicii de a forţa companiile străine să împărtăşească informaţii sensibile când operează în China.

Deşi pandemia de coronavirus a trecut de perioada de vârf în China, o serie de întâlniri pregătitoare la Beijing şi vizite pregătitoare la Bruxelles ale unor oficiali chinezi de rang înalt, inclusiv negociatorul şef, vicepremierul Liu He, au fost toate anulate în ultimele săptămâni din cauza crizei sanitare.

Asta face ca summitul să fie aproape imposibil de organizat din cauza negocierilor puţine care s-au derulat pentru a pune la punct detaliile acordurilor care vor fi semnate la summit, de la comerţ până la investiţiile în energie verde.

„China a fost paralizată. Totul este complicat de coronavirus”, a declarat un oficial UE.

Deşi cei 27 de lideri ai UE şi preşedintele chinez Xi Jinping urmează în continuare să se întâlnească în oraşul german Leipzig în septembrie, diplomaţii UE sperau să folosească summit-ul din martie ca o etapă intermediară pentru a cimenta un succes la Leipzig.

Bruxellesul vrea să ajungă la un acord comercial cu Beijingul la summitul de la Leipzig. Comisarul european pentru comerţ Phil Hogan a spus că pentru a se ajunge la acest lucru negocierile vor trebui încheiate în mare parte în luna iulie, dar că o mare parte din timp s-a pierdut deja.

Citește și : 84 de spanioli au fost răpuşi de coronavirus! Aproape 3000 sunt infectaţi!

Un oficial UE apropiat de convorbiri a declarat că cele două părţi nici măcar nu au început discuţiile despre o declaraţie oficială comună pentru summitul din martie, percepută ca un pas esenţial pentru realizarea de progrese.

Un al doilea diplomat din cadrul UE a spus că China ar putea încerca să folosească summit-ul de la Leipzig ca pe „o uriaşă maşină de propagandă” pentru a arăta relaţiile sale strânse cu UE, cel mai mare bloc comercial din UE, în contrast cu războiul comercial al Chinei cu preşedintele american Donald Trump.