DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, cei doi se vor aşeza, marţi, la masa discuţiilor, în cadrul unui summit istoric care are loc în Singapore. În perspectiva aceste întâlniri, agenţia germană de presă dpa prezintă portretul politic al celor doi protagonişti, material preluat şi de agerpres.

Enigmaticul lider nord-coreean Kim Jong Un, despre care se crede că are în jur de 35 de ani, conduce din decembrie 2011 regimul retras şi autoritar din Coreea de Nord, autoproclamată putere nucleară, consemnează dpa.


Citeşte şi: Preşedintele SUA se dezlănţuie împotriva aliaţilor din NATO

Fiul dictatorului de cursă lungă Kim Jong Il şi nepotul „eternului preşedinte” Kim Ir Sen, Kim cel tânăr a supervizat, după ce s-a instalat la putere, continuarea dezvoltării programului nuclear nord-coreean, intensificând tensiunile cu Coreea de Sud şi cu SUA, mai ales după ce la Washington a fost învestit preşedinte Donald Trump.

Retorica belicoasă generată de aceste tensiuni a făcut cu atât mai surprinzătoare virajul diplomatic decis de Kim şi demersurile sale în direcţia păcii, care au dus la organizarea de summituri cu Coreea de Sud şi acum şi cu SUA.

În pofida tinereţii sale, Kim şi-a impus autoritatea asupra conducerii nord-coreene şi se spune că a pus în scenă o epurare la nivelul oficialilor de vârf, care i-a vizat între alţii pe puternicul său unchi Jang Song Thaek, în decembrie 2013, precum şi pe comandantul forţelor armate, Hyon Yong Chol, în aprilie 2017.

Înaintea mult-aşteptatei sale întâlniri de marţi cu Trump din Singapore, Kim a demis alţi trei înalţi responsabili din apărare, înlocuindu-i cu alţii priviţi ca moderaţi, a relatat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

Fizic, rubicondul Kim seamănă cu tatăl său, dar şi mai mult cu bunicul său, iar unii susţin chiar că şi-ar fi făcut operaţie estetică pentru a scoate în evidenţă similitudinile.

Se crede că a frecventat o şcoală din Elveţia, sub alt nume, până în 1998. Săptămânalul elveţian L’Hebdo a relatat în 2010 că actualul lider nord-coreean s-a retras de la şcoala respectivă la 15 ani, fără să o absolve. Conform aceleiaşi publicaţii, Kim a fost descris de alţi elevi ca timid şi introvertit, amator de schiat şi interesat de baschet.

Fostul star NBA Dennis Rodman, care a fost de cinci ori în Coreea de Nord, din 2013, într-o „diplomaţie a baschetului” neoficială, a fost cel care a oferit lumii unele dintre primele dezvăluiri directe despre Kim, insistând să-l prezinte drept „prietenul” lui şi punându-l în general într-o lumină favorabilă.

Citeşte şi: Un avion de vânătoare american s-a prăbuşit în mare

„Nu înţeleg cum pot unii să spună că ‘omul acesta e nebun’. Probabil că este, dar eu n-am văzut”, a declarat Rodman în decembrie într-o emisiune pe canalul CBS. El a mai mărturisit, într-un interviu acordat unui post TV britanic, că au cântat împreună karaoke, au călărit şi au schiat, dar că nu vorbesc despre politică, ci despre baschet.

Deşi nu a avut niciun rol oficial, în iunie anul trecut Rodman a susţinut că a contribuit la eliberarea de către Coreea de Nord a studentului american Otto Warmbier, care a murit la scurt timp după ce s-a întors în SUA, după 18 luni petrecute într-o închisoare nord-coreeană. Guvernul american şi familia lui Warmbier au dezminţit însă că Rodman ar fi avut de-a face în vreun fel cu eliberarea tânărului.

Rodman – fost concurent la show-ul lui Trump „Ucenicul” – a mai spus că i-a dat lui Kim un exemplar din cartea lui Trump „Arta negocierii”, ca să-l ajute să-l înţeleagă mai bine pe preşedintele american.