DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că va discuta în marja summitului G20 cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman despre cazul jurnalistului ucis Jamal Khashoggi şi a anunţat totodată o reuniune de „coordonare” între liderii europeni la începutul summitului de la Buenos Aires, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Întrebat despre consecinţele asasinării jurnalistului Khashoggi, preşedintele francez a răspuns: „voi avea ocazia fără îndoială să discut cu prinţul moştenitor în marja summitului, dar şi între europeni mâine dimineaţă, pentru că doresc să organizez o reuniune de ‘coordonare’ a europenilor înaintea acestui G20” din capitala Argentinei.


Citește și : Marinarii ucraineni făcuţi prizonieri au fost ”transferaţi” într-o închisoare la Moscova (avocaţi)

Totodată, referindu-se la uciderea lui Jamal Khashoggi, Macron a repetat că tot ceea ce îşi doreşte este ca „adevărul să iasă la iveală”.

Khashoggi, colaborator al cotidianului The Washington Post din SUA şi critic al puterii saudite, a fost ucis pe 2 octombrie după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru documente necesare în vederea căsătoriei cu logodnica sa, cetăţeană turcă. Corpul lui nu a fost încă găsit. După ce a negat mai multe săptămâni, Arabia Saudită a recunoscut în cele din urmă că Jamal Khashoggi a fost ucis şi dezmembrat în consulat în timpul unei operaţiuni ”neautorizate”.

Citește și : Summitul G20: Trump anulează întâlnirea cu Putin

Potrivit cotidianului Washington Post, care a citat surse anonime, CIA a ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ordonat asasinarea jurnalistului, dar preşedintele Donald Trump a declarat deja că agenţia de informaţii nu a ajuns încă la o concluzie definitivă în acest caz.