DISTRIBUIȚI
RockCity FM

Un summit extraordinar al Uniunii Africane (UA) s-a deschis sâmbătă la Addis Abeba sub semnul unei dificile reforme instituţionale dorite de preşedintele său în exerciţiu, Paul Kagame, şeful statului rwandez, transmite AFP, scrie Agerpres.

„Obiectivul nostru este simplu: să întărim Africa şi să dăm popoarelor noastre viitorul pe care îl merită”, a afirmat preşedintele rwandez în deschiderea summitului reunind cele 55 de state membre ale organizaţiei panafricane.


Citește și : Marea Britanie: Zeci de persoane au fost arestate în centrul Londrei în urma unor proteste

„Evenimentele de pe continentul nostru şi din lume confirmă necesitatea şi urgenţa acestui proiect”, a adăugat Kagame al cărui mandat de un an la conducerea UA expiră în ianaurie.

UA l-a însărcinat în 2016 pe liderul rwandez să pregătească o reformă destinată să facă UA mai eficientă şi mai puţin dependentă de sponsorii internaţionali.

Acest summit de două zile este, potrivit observatorilor, ultima şansă pentru ca Kagame să obţină aprobarea unor măsuri forte, înainte de a preda mandatul preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi, mai puţin favorabil reformelor.

Kagame a încercat să taie din cheltuielile UA, limitând numărul de summituri şi comisii, şi să reducă dependenţa acesteia de donatorii străini. De asemenea, a propus ca priorităţile organizaţiei să se concentreze asupra securităţii, politicii şi integrării economice.

După doi ani şi cinci summituri însă, mai multe state-cheie sunt în continuare extrem de reticente, iar speranţa de a vedea un acord general încheiat în această săptămână depinde mai ales de negocierile din cursul summitului de la Addis Abeba.

Sâmbătă, participanţii la summit au realizat o primă reformă: înfiinţarea unui Fond pentru Pace, dotat la final cu 400 de milioane de dolari (350,2 milioane de euro), destinat să rezolve crizele de pe continentul african înainte de a se transforma în conflicte la scară mare.

Citește și : Statele Unite nu ajuns la nicio „concluzie definitivă” în cazul Khashoggi

Potrivit fostului ministru rwandez de finanţe Donald Kaberuka, până în prezent s-au strâns de la ţările africane numai 60 de milioane de dolari (52,2 milioane de euro). Sectorul privat şi alte ţări pot veni însă cu contribuţii, a precizat el pentru AFP.