DISTRIBUIȚI
Daily News Egypt

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, este aşteptat la Cairo pentru un summit cu şeful statului egiptean, Abdel Fattah Al-Sisi, privind controversata decizie americană de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, a anunţat duminică preşedinţia egipteană, transmite AFP. 

Abdel Fattah Al-Sisi „l-a invitat pe preşedintele Mahmoud Abbas la un summit bilateral de consultări, luni, la Cairo, pentru a discuta despre evoluţiile legate de recunoaşterea de Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei egiptene, Bassam Radi.


Cei doi lideri urmează să examineze modalităţile de a face faţă „acestei crize astfel încât să se păstreze dreptul legitim al poporului palestinian de a-şi stabili statul independent cu Ierusalimul de Est drept capitală”, a precizat el.

Agenţia palestiniană de presă Wafa a informat că Abdel Fattah Al-Sisi şi Mahmoud Abbas au discutat duminică la telefon şi au convenit „să continue consultările asupra evoluţiei evenimentelor legate de decizia administraţiei americane privind Ierusalimul”.

Un membru al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei la Ramallah, Wassel Abou Youssef, afirmase anterior că este posibil ca regele Abdullah al II-lea al Iordaniei să participe la summitul de la Cairo, dar acest lucru nu a fost confirmat din sursă oficială.

Zeci de mii de persoane au manifestat din nou duminică în teritoriile palestiniene şi în mai multe ţări arabe şi musulmane pentru a protesta faţă de decizia anunţată miercuri de Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Într-o rezoluţie dată publicităţii duminică după o reuniune la Cairo, miniştrii de externe ai Ligii Arabe au lansat un apel Washingtonului să îşi anuleze decizia, afirmând că Statele Unite „s-au retras din calitatea de intermediari în procesul de pace” din Orientul Mijlociu.

Decizia lui Donald Trump a marcat o ruptură spectaculoasă cu deceniile de diplomaţie americană şi internaţională.

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a apreciat duminică într-un interviu acordat postului CNN că decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului „va ajuta procesul de pace” din Orientul Mijlociu.