DISTRIBUIȚI
Yahoo News UK

Iranul, Malaezia, Turcia şi Qatarul iau în considerare să facă comerţ între ele cu aur şi printr-un sistem barter ca un scut împotriva oricăror viitoare sancţiuni economice asupra lor, a declarat sâmbătă prim-ministrul malaezian Mahathir Mohamad, citat de Reuters, scrie agerpres.

La sfârşitul unui summit dedicat musulmanilor în Malaezia, Mahathir a lăudat Iranul şi Qatarul pentru rezistenţă la embargourile economice şi a declarat că este important ca lumea musulmană să fie independentă în faţa ameninţărilor viitoare.


Citește și : Două nave de croazieră au intrat în coliziune într-un port din Marea Caraibilor

„Cu lumea care asistă la naţiuni ce iau decizii unilaterale de impunere a unor astfel de măsuri punitive, Malaezia şi alte ţări trebuie să ţină cont întotdeauna că pot fi impuse oricăruia dintre noi”, a spus Mahathir.

Statele arabe aliate cu SUA – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul – au rupt legăturile diplomatice şi comerciale cu Qatarul în urmă cu aproximativ 2 ani şi jumătate, în legătură cu acuzaţii că el sprijină terorismul, ceea ce Doha respinge. Între timp, Iranul a fost grav afectat după ce Statele Unite au reimpus sancţiuni asupra sa anul trecut.

„Am sugerat să reexaminăm ideea de tranzacţionare folosind dinarul de aur şi în sistem barter între noi”, a mai spus Mahathir,
referindu-se la moneda de aur medievală islamică.

„Ne uităm serios la acest aspect şi sperăm că vom găsi un mecanism care să-l aplice”.

Liderii au fost de acord că trebuie să-şi extindă afacerile între ei şi comerţul în moneda fiecăruia dintre ei.

Summitul, care a fost ignorat de saudiţi, a fost criticat că subminează Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), cu sediul în Arabia Saudită şi care reprezintă 57 de naţiuni majoritar musulmane. Malaezia a declarat că toţi membrii OCI au fost invitaţi la summitul de la Kuala Lumpur dar doar aproximativ 20 au venit.

Până în cea de-a patra şi ultima zi a summitului, niciun comunicat comun nu a fost difuzat. Era de aşteptat ca summitul să discute problemele majore care îi afectează pe musulmani, inclusiv Palestina, Kashmirul şi situaţia musulmanilor rohingya din Myanmar, precum şi taberele pentru musulmanii uiguri din regiunea Xinjiang în vestul Chinei.

Fără a numi o ţară, Mahathir a spus că există îngrijorare că musulmanii din ţările non-musulmane sunt forţaţi să se supună asimilării.

Într-o conferinţă de presă, el a declarat că participanţilor la summit li s-a spus că uiguri au fost deţinuţi în China.

Citește și : Pachetul de combatere a schimbărilor climatice a trecut şi de ultimul vot al legislativului din Germania

„Trebuie să ascultăm statul, trebuie să-i ascultăm pe oamenii care se plâng, numai atunci va fi corect”, a notat el.

El a numit noul act de cetăţenie al Indiei drept nefericit. Actul facilitează naturalizarea mai rapidă a non-musulmanilor din Afganistan, Bangladesh şi Pakistan, care s-au stabilit în India înainte de 2015.