DISTRIBUIȚI
EurActiv

Comisia Europeană va aloca în următoarele zile mai multe zeci de milioane de euro Spaniei pentru a o ajuta la gestionarea fluxului continuu de migranţi care sosesc clandestin pe coastele sale din Maroc, a indicat miercuri o sursă europeană, citată de AFP, potrivit agerpres.

Guvernul socialist spaniol, condus de premierul Pedro Sanchez, a solicitat duminică o alocare de 30 milioane de euro din Fondul european pentru azil, migraţie şi integrare (FAMI), iar resursele vor fi deblocate în zilele următoare, a precizat sursa citată.


Citeşte şi: Un avion cu 100 de oameni la bord S-A PRĂBUŞIT în Mexic – VIDEO

Grecia va beneficia de asemenea de o finanţare din partea FAMI, după ce a solicitat acum o lună un ajutor pentru a gestiona sosirile la frontiera cu Turcia.

Urgenţa situaţiei din Spania, unde peste 200.000 de migranţi au sosit din luna ianuarie şi până în prezent, a impus o examinare şi un răspuns mai rapid la solicitarea sa, a explicat sursa europeană menţionată.

Fondul pentru azil, migraţie şi integrare beneficiază în prezent de câteva sute milioane de euro.

Citeşte şi: Trump s-a răzgândit în privinţa Chinei şi măreşte taxa pe importuri

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urma să discute telefonic miercuri dimineaţa cu noul şef al executivului spaniol.

De asemenea sunt prevăzute finanţări pentru Maroc, ţară de unde pleacă migranţii, dar un număr de state membre nu şi-au vărsat contribuţiile promise la Fondul fiduciar de urgenţă al UE pentru Africa şi mijloacele acestuia sunt limitate, a explicat Jean-Claude Juncker într-o scrisoare adresată la 26 iulie premierului Sanchez, a cărei copie a fost obţinută de AFP.