DISTRIBUIȚI
SVT Nyheter

Preşedintele Parlamentului suedez, Andreas Norlen, a anunţat că votul pentru desemnarea premierului va fi organizat vineri, dându-le partidelor un răgaz de două zile pentru a depăşi divergenţele rămase, informează luni dpa, scrie agerpres.

Andreas Norlen a făcut acest anunţ luni, după discuţiile pe care le-a avut cu liderii partidelor. În timpul acestor consultări a reieşit că Partidul de Stânga (ex-comuniştii) nu este încă pregătit să susţină candidatura liderului social-democrat Stefan Lofven pentru funcţia de premier, le-a spus Norlen jurnaliştilor.


Citește și : Captură-record de două tone de cocaină în Letonia

Atât Lofven când şi liderul Partidului de Stânga, Jonas Sjostedt, au cerut o prelungire a termenului. Norlen ar urma să se întâlnească din nou cu toţii liderii de partid miercuri.

Partidele guvernului interimar din Suedia, social-democraţii şi Verzii, au ajuns vinerea trecută la un acord cu Centrul şi cu Liberalii în vederea constituirii unei coaliţii minoritare, în urma alegerilor legislative de pe 9 septembrie, din care au rezultat un peisaj politic foarte fragmentat şi un blocaj între principalele două alianţe. Stefan Lofven conduce acest guvern interimar după ce în septembrie a pierdut un vot de încredere.

Împreună, social-democraţii, ecologiştii, centriştii şi liberalii dispun de 167 de mandate din 347, cu opt mai puţine decât majoritatea de 175 din Riksdag, parlamentul unicameral. În aceste condiţii, Partidul de Stânga (ex-comunişti), care susţine coaliţia guvernamentală din 2014, ar putea juca rolul decisiv.

Pentru a fi învestit prim-ministru, Lofven trebuie să evite ca împotrivă să voteze o majoritate de parlamentari, adică cel puţin 175.

Citește și : Pierre Moscovici va propune renunţarea la regula unanimităţii în adoptarea deciziilor UE privind fiscalitatea