DISTRIBUIȚI

Amiralul olandez Rob Bauer, preşedintele Comitetului Militar al NATO, a declarat marţi că Suedia, Finlanda sau oricare altă ţară trebuie să decidă singure dacă doresc să adere la alianţă, care nu a exclus primirea niciunui stat, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Cererea de primire, pe care până acum nu au făcut-o, este o decizie suverană a oricărei naţiuni care doreşte să adere la NATO. Nu obligăm pe nimeni să intre în NATO”, a arătat Bauer în timpul unei vizite la Seul.


Citeşte şi: Extrema dreaptă spaniolă intră pentru prima dată într-un guvern regional – Black News

El a adăugat că Alianţa Nord-Atlantică nu a făcut presiuni asupra niciunui stat să furnizeze arme Ucrainei.

Vizita sa de săptămâna aceasta în Coreea de Sud este dedicată cooperării militare a acestei ţări cu NATO, iar războiul din Ucraina a fost unul din subiectele de dialog.

Declaraţia lui Bauer a fost făcută a doua zi după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se adresase prin videoconferinţă parlamentului sud-coreean.

Liderul de la Kiev a solicitat autorităţilor de la Seul orice sprijin militar posibil, inclusiv vehicule blindate şi rachete antiaeriene.

„Dacă preşedintele Zelenski cere aceste sisteme, înseamnă că are nevoie de ele”, a apreciat Bauer. El a declarat că a discutat aceste cereri cu oficialii sud-coreeni şi a confirmat că aceştia vor trimite deocamdată doar ajutor non-letal – căşti antiglonţ şi truse medicale, care sunt de asemenea importante.

Oficialul NATO a adăugat că decizia de a trimite arme revine guvernului de la Seul şi că alianţa nu le-a cerut partenerilor sud-coreeni acest lucru. El a precizat că NATO, ca atare, nu a trimis echipamente militare Ucrainei, însă unele ţări membre au furnizat armament pe cont propriu.

Bauer a refuzat să comenteze informaţii conform cărora forţele ruse au folosit probabil substanţe chimice într-un atac asupra oraşului Mariupol din sud-estul Ucrainei.

Citeşte şi: Olaf Scholz vrea să revigoreze procesul de aderare la UE a ţărilor din vestul Peninsulei Balcanice – Black News

Amiralul a afirmat că NATO se aşteaptă la concentrarea ofensivei ruse în estul Ucrainei şi a apreciat că Rusia a început războiul pe prea multe fronturi.

El a dat asigurări că Alianţa şi ţările membre vor continua să trimită tot ce pot pentru a asigura supravieţuirea Ucrainei, însă a reamintit poziţia conform căreia NATO nu va desfăşura aviaţie şi trupe pe teritoriul ucrainean.