DISTRIBUIȚI
NBC News

Autoritatea pentru infracţiuni economice (ECA) din Suedia a anunţat marţi că a renunţat la ancheta sa financiară ce îl vizează pe bărbatul aflat în centrul scandalului care a determinat amânarea cu un an a ceremoniei de atribuire a premiului Nobel pentru literatură, informează Reuters, potrivit agerpres.

În aprilie anul trecut, ECA a lansat o anchetă ce dorea să afle dacă Jean-Claude Arnault, un fotograf căsătorit cu o membră a Academiei Suedeze, instituţia ce atribuie Nobelul pentru literatură, a evitat plata taxelor datorate statului suedez.


Citește și : Premierul Conte insistă pe ‘prietenia istorică’ dintre Italia și Franţa, după atacurile lui Salvini şi Di Maio

„Ancheta a fost închisă în cazul persoanei care avea legături cu Academia Suedeză, şi chiar o posibilă condamnare nu ar fi dus la o creştere semnificativă a sentinţei pe care aceasta a primit-o deja”, au precizat reprezentanţii ECA într-un comunicat.

Anul trecut, Jean-Claude Arnault a fost condamnat pentru viol şi a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare.

Săptămâna trecută, Academia Suedeză a anunţat că soţia acestuia, poeta Katarina Frostenson, i-a dezvăluit soţului ei numele unor precedenţi laureaţi ai premiului Nobel şi că ea ar trebui să demisioneze.

Poeta a negat însă acuzaţiile ce i-au fost aduse.

Acuzaţiile formulate împotriva lui Jean-Claude Arnault, care conduce alături de soţia lui un centru cultural ce a primit subvenţii de la Academia Suedeză, a provocat dispute aprinse în rândul membrilor instituţiei şi, de atunci, mai mulţi dintre ei au demisionat.

Citește și : Trump invocă ştirile false ca motiv pentru suspendarea briefing-ului de presă de la Casa Albă

Fundaţia Nobel, care controlează premiile financiare donate din averea inventatorului dinamitei, Alfred Nobel, a avertizat apoi că ar putea să retragă Academiei Suedeze dreptul a atribui acest prestigios premiu literar.

Din cauza acestui scandal, premiul Nobel pentru literatură pe 2018 nu a fost atribuit şi va fi înmânat în 2019, odată cu înmânarea premiului din acest an.