DISTRIBUIȚI
Twitter

Suedia va relaxa restricţiile pentru cetăţenii – majoritatea în vârstă – care au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, a anunţat vineri Agenţia de Sănătate Publică suedeză, informează Reuters, potrivit agerpres.

Aproximativ o cincime dintre suedezi au fost vaccinaţi, printre care aproape toţi cei care locuiesc în cămine pentru bătrâni, iar campania de vaccinare a fost extinsă gradual la cei cu vârste de 60 de ani.


Citeşte şi: Un angajat CNN povestește cum s-a construit PROPAGANDA de ‘răsturnare’ a lui Trump – VIDEO – Black News

Autorităţile suedeze au precizat că la trei săptămâni după ce au fost vaccinaţi cu prima doză oamenii se pot întâlni unii cu alţii în afara bulei lor de distanţare fizică – inclusiv în interior – şi că activităţile comune din căminele de bătrâni ar putea fi reluate. De asemenea, pensionarii care au fost vaccinaţi se pot duce din nou la cumpărături.

„Acum este în regulă ca o bunică vaccinată să-şi îmbrăţişeze nepoţii”, a spus directorul general al Agenţiei de Sănătate Publică, Johan Carlson. Totodată, el a subliniat că aceste schimbări constituie „o uşoară relaxare” a restricţiilor şi că inclusiv cei care s-au vaccinat nu vor putea încă să-şi reia viaţa normală, întâlnindu-se în grupuri mari sau să înceteze să mai lucreze de acasă acolo unde este posibil.

Cu a doua cea mai mare rată de contaminări cu noul tip de coronavirus din Europa, după San Marino, autorităţile suedeze atenţionează că nu este încă timpul pentru o relaxare a restricţiilor pentru alte categorii ale populaţiei.

„Până acum nu au fost vaccinate suficiente persoane pentru ca aceasta să se vadă în ceea ce priveşte presiunea asupra sistemului de sănătate sau în nivelul contagierilor în general”, a declarat ministrul suedez al sănătăţii Lena Hallengren.

Vezi şi: America este ŞOCATĂ! Un puşti de 13 ani a fost OMORÂT de poliţişti – VIDEO – Black News

În jur de 2,2 milioane dintre cei 10,4 milioane de suedezi au primit până acum cel puţin o doză de vaccin. Însă programul de vaccinare din Suedia a fost afectat de întârzieri, majoritatea din cauza problemelor ce ţin de livrările de vaccin şi a îngrijorărilor cu privire la posibilele reacţii adverse cauzate de serurile de la AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Richard Bergstrom, a declarat că Suedia se numără printre cele câteva ţări din Europa care negociază cu Rusia pentru achiziţionarea de doze din vaccinul Sputnik V. „Ambiţia unor ţări din UE este de a stabili un contact (cu Rusia) pentru când – sau dacă – vaccinul (Sputnik V) va fi aprobat”, a spus Bergstrom.