DISTRIBUIȚI
© Reuters / TT News Agency / Anders Wiklund

Autorităţile suedeze au prelungit joi mai multe restricţii antiepidemice şi au avertizat că, deşi numărul noilor cazuri de COVID-19 scade, situaţia rămâne gravă şi riscul unui al treilea val al epidemiei este ridicat, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

”Situaţia în Suedia continuă să fie foarte gravă. Pandemia nu s-a terminat, trebuie să mai răbdăm puţin. Nesiguranţa este mare, mai ales din cauza noilor mutaţii. Dacă nu suntem vigilenţi, lucrurile se pot schimba rapid”, a spus la o conferinţă de presă premierul Stefan Lofven.


Citește și : Administraţia Biden NU VREA să discute DIRECT cu Maduro

În termeni similari s-a exprimat apoi şi epidemiologul şef al Agenţiei de Sănătate Publică din Suedia, Anders Tegnell, care a semnalat că această ţară se află în continuare într-o fază ”critică” sub aspectul infectărilor şi sistemului sanitar.

”Există o evoluţie pozitivă, dar diminuarea (numărului infectărilor) s-a oprit la un nivel ridicat. Cel mai semnificativ este că există un risc înalt al unui al treilea val”, a subliniat acesta, susţinând că esenţial este să fie reduse cât mai mult contactele sociale.

În timp ce numărul zilnic al infectărilor a scăzut, Suedia cunoaşte concomitent o creştere a răspândirii variantei britanice mai contagioase a coronavirusului.

Guvernul suedez a prelungit până cel puţin pe 14 februarie interdicţia comercializării alcoolului în baruri şi restaurante după ora 20:00 şi a extins până la finele lunii mai recomandarea privind lucrul de acasă. În acest timp se pregătesc noi restricţii pentru transportul public şi o posibilă închidere a şcolilor primare şi a unor magazine.

Suedia a înregistrat în ultimele 24 de ore 3.758 de noi cazuri de COVID-19 şi 89 de decese asociate acestei boli, având în total 12.028 de decese de la începutul pandemiei, cu o rată a mortalităţii mult peste cea a vecinilor săi nordici, care au aplicat măsuri antiepidemice mult mai restrictive, în contrast cu politica mai relaxată a suedezilor.

Citește și : Igor Matovic promite o lege pentru protejarea jurnaliştilor din Slovacia

Dar începând din noiembrie şi guvernul de la Stockholm a instituit tot mai multe restricţii. Printre acestea se numără limitarea la opt a numărului persoanelor la reuniunile publice, restrângerea activităţii barurilor şi restaurantelor, închiderea universităţilor şi recomandarea folosirii măştii în transportul public la orele de vârf.