DISTRIBUIȚI
eurojewcong.org

Guvernul suedez a autorizat agenţia de protecţie civilă să ceară asistenţă din partea NATO constând în avioane de stingere a incendiilor, dacă este necesar, pentru a face faţă incendiilor de pădure devastatoare, a anunţat joi premierul Stefan Lofven, citat de agenţia DPA, potrivit agerpres.

Vorbind după sesiunea săptămânală a cabinetului, Lofven a afirmat că mijloacele de combatere a incendiilor în cadrul Uniunii Europene sunt suprasolicitate din cauza incendiilor de pădure din mai multe ţări.


Citește și : RSF: Hărțuirea jurnaliștilor este un fenomen mondial. Femeile sunt țintele predilecte

Riscul izbucnirii de noi incendii în Suedia ”rămâne foarte ridicat”, a declarat Lovfen presei. Agenţia de protecţie civilă MSB va fi autorizată să ceară ajutor din partea NATO şi a partenerilor NATO până la 10 august, potrivit guvernului suedez.

Serviciul de meteorologie a prognozat pentru sfârşitul săptămânii o vreme mai rece, cu unele precipitaţii.

Suedia a primit asistenţă din partea mai multor ţări din UE şi a Norvegiei vecine, constând inclusiv în avioane şi elicoptere. Membră a UE, dar nu şi a NATO, Suedia a cooperat încă din 1994 cu Alianţa Nord-Atlantică în cadrul programului Parteneriat pentru Pace.

Incendii mari au izbucnit în centrul Suediei, la câteva sute de kilometri nord de capitala Stockholm, în comitatele Gavleborg, Jamtland şi Dalarna.

Citește și : Avioane britanice au decolat din România să intercepteze un bombardier rus

Agenţia de protecţie civilă a indicat că a acceptat o propunere din partea Turciei privind trimiterea unui avion al său pentru stingere de incendii. Două avioane italiene au fost nevoite între timp să se întoarcă în Italia pentru lucrări de mentenanţă.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MSB, Anneli Bergholm Soder, nu se aşteaptă ca avioanele italiene să revină în Suedia din cauza situaţiei din alte părţi ale Europei.