DISTRIBUIȚI

Ministrul Culturii din Suedia şi-a exprimat îngrijorarea marţi în legătură cu o dispută apărută în cadrul Academiei Suedeze, prestigioasa instituţie care atribuie premiul Nobel pentru literatură, şi a cerut membrilor acesteia să acţioneze într-o manieră responsabilă, informează DPA, conform agerpres.

„Mă aştept de la membrii Academiei Suedeze să înţeleagă responsabilitatea pe care o au”, a declarat ministrul Alice Bah Kuhnke pentru postul naţional de radio din Suedia, insistând asupra importanţei pe care această instituţie o are pentru limba suedeză şi pentru evoluţia artelor în această ţară.


Citește și : Aproximativ 700.000 de persoane și-au părăsit locuinţele în acest an din cauza luptelor din Siria (ONU)

În acelaşi timp, ea a insistat asupra faptului că Academia Suedeză, înfiinţată în 1786, este o instituţie complet independentă.

Problemele Academiei Suedeze au început în noiembrie, după ce instituţia a apelat la serviciile unei firme de avocatură pentru a investiga acuzaţiile de hărţuire sexuală formulate de 18 femei împotriva soţului poetei Katarina Frostenson, membru al instituţiei.

Soţul Katarinei Frostenson ar fi dezvăluit numele a şapte laureaţi Nobel între 1996 şi 2016 înainte de anunţurile oficiale ale acestora, potrivit unui raport confidenţial al acelei firme de avocatură, citat de cotidianul Dagens Nyheter.

Bărbatul a negat însă toate învinuirile care i-au fost aduse, precizează avocatul său.

Citește și : SUA : Consilierul pentru securitate internă al preşedintelui Donald Trump a demisionat

Trei membri ai Academiei Suedeze – Kjell Espmark, Klas Ostergen şi Peter Englund – au anunţat vineri că demisionează, după o procedură de vot – eşuată – ce viza excluderea din academie a Katarinei Frostenson.

Cei trei academicieni au fost consideraţi „pierzători neinspiraţi” de către Horace Engdahl, care a votat împotriva excluderii Katarinei Frostenson, într-un articol publicat în cotidianul Expressen.

Horace Engdahl, fost secretar permanent al Academiei Suedeze în perioada 1999-2009, a criticat-o, de asemenea, pe Sara Danius – actualul secretar permanent al instituţiei – pe care a acuzat-o că s-a raliat cu una dintre facţiuni.

Sara Danius nu a dorit să comenteze aceste acuzaţii.

Kjell Espmark a reacţionat prin intermediul unui drept la replică publicat în cotidianul Aftonbladet în care a spus că articolul publicat de Horace Engdahl este „fals şi răuvoitor”.

Între timp, Autoritatea pentru Infracţiuni Economice din Suedia, care a investigat o plângere depusă în instanţă pentru o presupusă fraudă fiscală şi alte delicte similare, a anunţat că a decis să renunţe la investigaţia demarată în urma plângerilor formulate împotriva soţului poetei Katarina Frostenson.

Acuzaţiile erau „vagi” şi nu conţineau detalii concrete şi suficient de puternice pentru a deschide o anchetă, a declarat pentru DPA procurorul Jan Tibbling.

De la înfiinţarea Academiei Suedeze, un singur membru a fost exclus din instituţie.

Membrii Academiei Suedeze sunt numiţi în această funcţie pe viaţă.