DISTRIBUIȚI

Suedia a anunţat luni că va lansa o anchetă asupra manierei în care au fost realizate adopţiile internaţionale până la jumătatea anilor 1990, pe fondul sporirii temerilor că numeroşi copii ar fi putut fi luaţi în mod ilegal de lângă părinţii lor biologici, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Va trebui să investigăm modul în care au funcţionat în Suedia practicile privind adopţia între anii ’60 şi ’90”, a spus ministrul suedez al sănătăţii şi afacerilor sociale Lena Hallengren, într-un interviu pentru cotidianul Dagens Nyheter.


Citește și: Ambasadorul Italiei în RD Congo a fost ASASINAT

Hallengren nu a oferit alte detalii despre anchetă.

Suedezii au adoptat aproximativ 60.000 de copii din întreaga lume începând din anii ’50, potrivit publicaţiei citate, mulţi dintre copii provenind din Asia şi America de Sud. În ultimii ani, au sporit temerile referitoare la faptul că unii copii ar fi fost răpiţi de lângă părinţii lor sau ar fi fost cumpăraţi de reţele infracţionale care apoi i-au dat spre adopţie, cu implicarea autorităţilor locale pentru furnizarea de documente false.

În 2018, o comisie din Chile care examina politicile prin care mii de copii din familii sărace fuseseră trimişi peste hotare între 1950 şi 2000 a declarat că mulţi dintre aceşti copii fuseseră luaţi de lângă părinţi fără consimţământul acestora. În unele cazuri, mamelor li s-a transmis că după ce au născut copiii lor au murit la puţin timp, dar în realitate aceştia fuseseră daţi spre adopţie internaţională.

Începând din 1970, familii suedeze au adoptat aproximativ 2.000 de copii din Chile.

Citește și: TRAGEDIE aviatică în Mexic (VIDEO)! Cel puțin șase oameni au murit!

Ţările de Jos au anunţat în această lună că va îngheţa adopţiile internaţionale după ce o comisie guvernamentală a descoperit nereguli în cazuri datând din anii ’60.

De la începutul acestui secol, numărul adopţiilor internaţionale a scăzut în Suedia de la 1.000 în anul 2000 la puţin sub 400 în 2019, potrivit Biroului naţional de statistică de la Stockholm.