DISTRIBUIȚI
suedia.se

Parlamentul Suediei a votat miercuri o modificare a Constituţiei care permite măsuri mai dure împotriva terorismului, solicitate de Turcia pentru a debloca extinderea NATO, transmite AFP, potrivit agerpres

Cu 278 de voturi din 349, parlamentarii suedezi au aprobat posibilitatea de limitare a libertăţii de asociere „când un grup se prezintă ca având origini teroriste sau susţine terorismul”.


Citește și: Biden şi Sunak denunţă bombardamentele ‘barbare’ ale Rusiei împotriva civililor în Ucraina

Singurul partid care a votat împotrivă este Stânga, de opoziţie.

Potrivit AFP, experţii apreciază că amendamentul care urmează să intre în vigoare în ianuarie ar trebui să permită în special urmărirea mai uşoară în justiţie a membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă nu doar în Suedia şi Turcia, ci şi în întreaga Uniune Europeană şi în Statele Unite.

Pentru adoptarea amendamentului au fost necesare două aprobări, în două sesiuni diferite ale parlamentului, înainte şi după alegeri. Majoritatea anterioară social-democrată îşi dăduse deja acordul şi votase o primă înăsprire a legislaţiei antiteroriste, în vigoare de la 1 iulie.

Din mai, când Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO, Turcia a blocat procesul de extindere a alianţei, acuzând cele două state nordice că adăpostesc militanţi apropiaţi de PKK şi de Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG) din Siria, în care kurzii sunt de asemenea majoritari.

Legislaţia suedeză a fost multă vreme liberală în privinţa antiterorismului, din respect pentru principiul libertăţii de asociere. Astfel, de exemplu, până recent nu era posibilă inculparea unui suspect pentru simpla apartenenţă la un grup considerat terorist.

Citește și: Biden şi Sunak denunţă bombardamentele ‘barbare’ ale Rusiei împotriva civililor în Ucraina

 

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a promis în cursul unei vizite la Ankara că ţara sa reacţiona la îngrijorarea Turciei faţă de problema terorismului, pentru a elimina astfel orice obstacol din calea intrării în NATO. El a apreciat că modificarea Constituţiei este „un pas mare”.

„Suedia va face paşi mari de acum până la sfârşitul anului şi la începutul anului viitor, care vor acorda mai multă putere autorităţilor legale suedeze pentru combaterea terorismului”, a declarat el presei, în prezenţa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.