DISTRIBUIȚI

Ministerul de Externe al Suediei l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ungariei în legătură cu polemica declanşată între cele două state de criticile venite de la Stockholm cu privire la politica natalistă a Budapestei, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Întâlnirea va avea loc astăzi (…) la Stockholm’, a declarat purtătorul de cuvânt Anton Dahlquist, fără a oferi alte informaţii.


Citește și: Mii de francezi au manifestat împotriva antisemitismului

La 12 februarie, ministrul suedez al afacerilor sociale, Annika Strandhall, a notat pe Twitter că ‘planul de acţiune privind protecţia familiei’ prezentat de şeful guvernului ungar, Viktor Orban, are ‘miasme din anii 1930’.

‘Ceea ce este pe cale să se întâmple în Ungaria este alarmant. Acum Orban vrea mai mulţi copii unguri ‘adevăraţi’ (…) Acest tip de politică va dăuna autonomiei pentru care femeile au luptat vreme de decenii’, a mai comentat ministrul suedez.

Premierul Orban a prezentat săptămâna trecută un plan de susţinere a natalităţii pe fondul problemelor demografice ale Ungariei. Planul prevede, între altele, acordarea de credite fără dobândă pentru locuinţe sau automobile şi exceptarea de la impozitul de venit a mamelor cu cel puţin patru copii.

Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul suedez după comentariile ministrului Annika Strandhall.

Citește și: Havana dezminte că ar avea o ‘armată’ în Venezuela

Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a explicat vineri că ambasadorul suedez fusese informat că aceste afirmaţii sunt ‘inacceptabile’. ‘Ungaria cheltuieşte banii pentru familii, Suedia pentru migranţi’, a declarat Szijjarto.

La sfârşitul săptămânii trecute, într-o emisiune televizată, vicepremierul ungar Zsolt Semjén a calificat-o pe Annika Strandhall drept o ‘biată creatură bolnavă’, afirmaţie pe care, conform televiziunii publice de la Stockholm, ministrul suedez nu a dorit să o comenteze.