DISTRIBUIȚI
suedia.se

Suedia va extinde controalele temporare la frontieră până în luna februarie, a anunţat joi guvernul de la Stockholm, invocând preocupări de securitate, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Există în continuare o ameninţare pentru ordinea publică şi securitatea internă”, au afirmat autorităţile.


Citește și : Votul din plenul Parlamentului European privind statul de drept în România va avea loc marţi, în aceeaşi zi cu raportul MCV

Suedia a introdus măsurile în noiembrie 2015, un an în care a înregistrat 163.000 de cereri de azil, număr care a suprasolicitat resursele şi capacitatea de cazare ale centrelor de primire şi municipalităţilor locale.

Alţi factori care au motivat extinderea controalelor la frontieră au fost evaluarea serviciilor speciale de securitate Sapo privind riscul de terorism, precum şi preocupările privind modul în care sunt realizate verificările la frontierele externe ale UE, potrivit unui comunicat oficial.

Guvernul suedez a precizat că Austria, Danemarca, Germania şi Norvegia – care este şi ea membră a zonei libere de circulaţie Schengen formată din 26 de ţări, deşi nu a aderat la blocul comunitar – şi-au extins şi ele recent perioadele de efectuare a controalelor la frontiere.

Citește și : Maşinile diesel, interzise în Germania: decizia unui tribunal privind interdicțiile de circulaţie