DISTRIBUIȚI
SVT Nyheter

Preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul de externe suedez Ann Linde, a cerut vineri, la Stockholm, o comunicare directă pentru rezolvarea conflictelor în desfăşurare, relatează dpa, potrivit agerpres.

Este clar că există domenii de dezacord între statele OSCE, a declarat Linde, la încheierea unei reuniuni ministeriale de două zile a organizaţiei.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

”În acelaşi timp, ceea ce a subliniat această reuniune este importanţa reală de a menţine dialogul, de a ne întâlni fizic pentru a trata crize şi provocări şi de a explora unde putem fi de acord şi unde trebuie să fim de acord că nu suntem de acord”, a spus Ann Linde.

A reuni toate statele OSCE în jurul unei singure mese este un instrument de neînlocuit care ar trebui să fie apreciat, a adăugat şefa diplomaţiei suedeze.

Ea a salutat faptul că a existat o decizie de ”a întări cooperarea pentru a aborda provocările cauzate de schimbările climatice” şi de asemenea acordul asupra unei ”declaraţii importante privind negocierile privind procesul de soluţionare (a diferendului) transnistrean”.

Cu toate acestea, Linde ar fi dorit să vadă mai multe decizii şi acorduri, de exemplu cu privire la împuternicirea economică a femeilor.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

O soluţie la conflictul actual dintre Ucraina şi Rusia încă nu se întrevede. Ann Linde a declarat agenţiei de presă TT că nu crede că va exista o soluţie la aceste tensiuni ”în viitorul apropiat”.

OSCE, cu sediul la Viena, are 57 de membri din Europa, America de Nord şi Asia Centrală, inclusiv Statele Unite şi Rusia.