DISTRIBUIȚI
afp

Procurorul suedez responsabil de ancheta privind acuzaţia de viol adusă lui Julian Assange a cerut luni unui tribunal districtual emiterea unui mandat de arestare, în absenţă, împotriva fondatorului WikiLeaks, a comunicat procuratura, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Emiterea mandatului ar însemna primul pas din procedura vizând extrădarea lui Assange din Marea Britanie, unde este încarcerat pentru 50 de săptămâni pentru eliberarea termenilor eliberării condiţionate.


Citeşte şi: Trump ameninţă Iranul: ‘Dacă vrea să se bată, va fi sfârşitul oficial!’

Suedia a redeschis săptămâna trecută ancheta referitoare la acuzaţia de viol adusă lui Julian Assange în 2010.

‘Cer Tribunalului districtual să-l reţină pe Assange, sub suspiciunea probabilă de viol’, a indicat procurorul-şef adjunct Eva-Marie Persson, într-un comunicat emis luni.

Ea a precizat că va emite un mandat de arestare european pentru ca Julian Assange să fie predat Suediei dacă tribunalul va decide reţinerea sa.

Assange s-a refugiat în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol. La scurt timp după anunţarea arestării sale la 11 aprilie, avocata femeii care l-a acuzat pe Assange de viol în 2010 a declarat că va cere parchetului redeschiderea anchetei, ce fusese închisă în mai 2017, din lipsă de progrese. Fapta de care este acuzat ar urma să fie prescrisă în august 2020.

Citeşte şi: Gărzii Revoluţionare iraniane NU îi este frică de-un război cu americanii

Şi SUA au cerut extrădarea lui Assange, acuzându-l de conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale, delict pasibil cu maximum cinci ani de închisoare, conform autorităţilor americane. Avocaţii australianului se tem însă că, în cazul extrădării acestuia, el ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare.

La 1 mai, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez din Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate.