DISTRIBUIȚI

Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 sunt foarte probabil rezultatul acţiunii unui stat, a susţinut vineri ministrul energiei suedez Khashayar Farmanbar, relatează Reuters, potrivit agerpres.

”Este foarte probabil ca (scurgerile de gaz) să fi fost făcute în mod deliberat şi nu accidental şi este extrem de improbabil să fi fost făcute de altcineva decât un stat fără a fi fost detectate anterior”, a declarat Farmanbar înaintea unei reuniuni a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană, ce are loc vineri la Bruxelles.


Citeşte şi: Uraganul Ian a devastat Florida şi se îndreaptă acum spre sudul SUA; cel puţin 12 oameni au murit – Black News

”Şi acest lucru ar trebui să fie văzut din actuala situaţie a securităţii în care se află Europa”, a adăugat reprezentantul executivului suedez.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Miniştrii europeni ai energiei urmează să ia vineri o decizie privind ţintele de scădere a cererii şi facilităţile necesare pentru a reduce temerile consumatorilor legate de explozia preţurilor energiei, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, ministrul ceh al industriei Jozef Sikela, care participă de asemenea la reuniunea de la Bruxelles, a apreciat că ”bătălia decisivă va fi în această iarnă”.

Citeşte şi: Uniunea Europeană lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate – Black News

La rândul său, ministrul energiei austriac Leonore Gewessler a spus că Viena nu a văzut până acum vreo propunere de plafonare a gazului natural importat care să garanteze livrări suficiente către Europa.

”Pe de o parte sunt conştientă că unele state membre UE au opinii diferite pe acest subiect, dar pe de altă parte trebuie să fie clar că Austria este dependentă de importurile de gaz natural şi de importurile de gaz rusesc. În toate aceste propuneri, nu am văzut vreo certitudine că partenerii care ne furnizează nouă ar livra suficient gaz către Europa dacă nu suntem pregătiţi să plătim preţul cerut”, a explicat Gewessler la sosirea la reuniunea cu omologii săi din UE.