DISTRIBUIȚI
Observator

Suedia a înregistrat în anul 2020 o creştere a incidentelor provocate de bande violente, cu 47 de persoane ucise şi 117 rănite în 366 de incidente armate, potrivit statisticilor poliţiei. Incidentele armate au crescut cu 10% în 2020 comparativ cu anul precedent, relatează luni agenţia Xinhua, potrivit agerpres

Capitala Stockholm a fost afectată în mod deosebit de această formă de violenţă. Stockholm a înregistrat de asemenea o creştere notabilă a numărului de atacuri cu dispozitive explozive.


Citește și : Şeful diplomaţiei europene vrea să se întâlnească cu Aleksei Navalnîi la Moscova

Explicând creşterea cu 10%, ministrul afacerilor interne Mikael Damberg a declarat luni jurnaliştilor că „în aproape jumătate dintre incidentele armate cineva a fost rănit sau ucis. Nu vom accepta şi nu ne vom obişnui cu astfel de niveluri ridicate de violenţă”.

Potrivit lui Damberg, deşi situaţia s-a îmbunătăţit în Malmo, un oraş din sudul Suediei considerat anterior un hotspot al violenţei, aceasta se deteriorează în capitală. „La Stockholm, am văzut o creştere bruscă de 79% în 2020”, a spus el.

Majoritatea incidentelor armate au avut loc în aproximativ 60 de suburbii din toată ţara identificate de poliţie ca „vulnerabile”.

Potrivit lui Damberg, „5,4 % din populaţia ţării trăieşte în zone vulnerabile, dar mai mult de jumătate din incidentele armate fatale au loc în aceste zone sau adiacente acestora”.

În majoritatea cazurilor, victimele au legături de bandă şi prin urmare, rămân anonime publicului larg. Cu toate acestea, unele dintre aceste incidente au ca rezultat o acoperire media mult mai mare. Un exemplu este al unei femei medic în vârstă de 31 de ani ucisă în august 2019. Ea îşi purta copilul de doi ani când a fost împuşcată pe stradă în afara casei sale din Malmo.

Citește și : Rumen Radev mai vrea un mandat de preşedinte al Bulgariei

Într-un alt incident, o fată de 12 ani a fost ucisă vara trecută în tiruri trase dintr-o maşină la o benzinărie din afara Stockholmului.

Poliţia crede că niciuna dintre ele nu a fost victima vizată şi a efectuat arestări în ambele cazuri.