DISTRIBUIȚI
suedia.se

Suedia a autorizat vineri din nou exporturile de armament şi materiale militare către Turcia, a anunţat autoritatea suedeză însărcinată cu exporturile din sectorul apărării, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ridicarea acestor restricţii este una din condiţiile puse de Ankara pentru a accepta aderarea Suediei la NATO.


Citește și : ALERTĂ la Bruxelles! Un plic cu pudră albă a fost găsit la sediul Comisiei Europene

Această candidatură, anunţată în luna mai odată cu cea a Finlandei, ”consolidează considerabil motivele politicii de apărare şi de securitate pentru a autoriza exporturile de echipamente militare către alte state membre, inclusiv Turcia”, justifică decizia Inspecţia suedeză pentru produse strategice (ISP).

Suedia blocase aceste exporturi către Turcia în anul 2019 în urma unei ofensive a armatei turce în nordul Siriei.

Până în prezent 28 din cele 30 de state membre ale NATO au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această organizaţie; numai parlamentele turc şi ungar nu s-au pronunţat deocamdată.

După ce Ankara anunţase că se opune intrării celor două state în NATO, Suedia, Finlanda şi Turcia au semnat în luna iunie un memorandum prin care cea din urmă îşi dă acordul pentru aderarea primelor două la Alianţă.

Însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat imediat apoi că va bloca din nou aderarea lor, considerând că guvernele de la Stockholm şi Helsinki nu şi-au respectat promisiunile formulate pentru a obţine ridicarea veto-ului Ankarei, în special extrădarea către Turcia a militanţilor din grupările considerate ”teroriste” de către guvernul turc, mai ales membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Citește și : Turcia vrea să trimită mai multe arme Ciprului de Nord

Memorandumul semnat în iunie menţionează că Suedia şi Finlanda vor considera PKK drept organizaţie teroristă. Aceste două ţări s-au angajat de asemenea să nu susţină diferitele grupări inamice ale Ankarei, printre care şi mişcare armată kurdă YPG din Siria.