DISTRIBUIȚI
Twitter

Un submarin suspect a fost văzut în această vară în apropiere de Stockholm, a relatat vineri cotidianul suedez Dagens Nyheter, referindu-se la afirmaţiile unor martori şi la un videoclip, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Potrivit publicaţiei, submarinul a fost observat pe 28 iunie în largul insulei Lidingo, chiar la nord de Stockholm, de către copii şi tineri prezenţi într-o tabără de navigaţie.


Citeşte şi: 14 copii au fost ÎNJUNGHIAŢI într-o grădiniţă din China – VIDEO

La început au fost văzute bule mari de apă şi apoi un obiect mare şi negru care ieşea la suprafaţa apei. Trei instructori de navigaţie au afirmat că obiectul semăna cu turnul unui submarin. Unul dintre ei l-a filmat pentru scurt timp cu telefonul său mobil.

Armata suedeză a refuzat să facă vreun comentariu, spunând că activitatea sa este secretă, dar a precizat că a intervievat câţiva martori la câteva zile după ce a aflat despre eveniment.

Nils-Ove Jansson, un ofiţer în retragere al Marinei suedeze, a afirmat pentru cotidianul menţionat şi pentru radioul suedez, după ce a studiat imaginile, că este de părere că a fost probabil un submarin.

La rândul său, ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a refuzat să facă vreun comentariu. Un membru al Comisiei pentru apărare, liberalul Allan Widman, a afirmat că doreşte ca armata să informeze comisia, a relatat radioul suedez.

Citeşte şi: 14 copii au fost ÎNJUNGHIAŢI într-o grădiniţă din China – VIDEO

În ultimii ani, au existat relatări despre evenimente similare petrecute în apele teritoriale suedeze.

În octombrie 2014, nave maritime suedeze, avioane şi unităţi militare au luat parte la acţiuni de căutare, ce au durat o săptămână, printre insulele din largul capitalei Stockholm.

Presupuse apariţii de submarine au determinat desfăşurarea de operaţiuni la scară largă în timpul Războiului Rece. Un bine-cunoscut incident a avut loc în octombrie 1981, când un submarin sovietic, denumit U-137, a eşuat în apropiere de portul Karlskrona (sud), unde se află una dintre principalele baze navale ale ţării. Incidentul a dus atunci la deteriorarea relaţiilor cu Moscova.