DISTRIBUIȚI
Albilad

Şeful consiliului militar de tranziţie din Sudan Awad Ibn Auf a anunţat vineri seara că renunţă la putere şi îl numeşte pe generalul-locotenent Abdel Fattah al-Burhani Abdelrahman în locul său, decizie primită cu bucurie de protestatarii din capitala sudaneză Khartoum, transmit agenţiile de presă internaţionale, potrivit Agerpres.

„Este pentru binele naţiunii noastre … Această ţară are oameni eminenţi şi o armată puternică” a declarat Ibn Auf într-un discurs televizat, potrivit dpa.


Citește și : Trump salută o ‘mare victorie a statului de drept’ după decizia CPI privind Afganistanul

El a anunţat şi eliberarea din funcţia de vicepreşedinte al consiliului militar de tranziţie a şefului statului major, Kamal Abdelmarouf al-Mahi.

Rashid Saeed, un purtător de cuvânt al principalului grup de protestatari, Asociaţia Profesioniştilor Sudanezi, a salutat anunţul ministrului apărării. „Ce s-a întâmplat este un pas în direcţia cea bună, o înclinare în faţa voinţei maselor, suntem astfel mai aproape de victorie”, a declarat el pentru Reuters.

El a reafirmat angajamentul faţă de solicitările înaintate armatei şi a făcut apel ca protestatarii să rămână pe străzi până la îndeplinirea acestora.

Abdel Fattah Abdelrahman este al treilea general ca importanţă al forţelor armate şi nu este cunoscut în viaţa publică sudaneză. El a condus forţele terestre, funcţie în care a coordonat trupele sudaneze care au luptat în războiul din Yemen condus de Arabia Saudită.

Decizia guvernului de la Khartoum din 19 decembrie de a tripla preţul pâinii într-o ţară aflată în plin marasm economic este scânteia care a declanşat protestele.

Înlăturarea de la putere pe 11 aprilie a preşedintelui Omar al-Bashir, aflat în această funcţie de 30 de ani, a fost receptată cu prudenţă în străinătate.

Citește și : Bombardiere ruse au survolat Marea Neagră în timpul exerciţiului NATO ‘Scut Maritim’

Discuţiile din Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenţă vineri cu uşile închise, s-au încheiat fără adoptarea unei declaraţii.

Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, Rusia, China, Africa de Sud, Guineea Ecuatorială şi într-o mai mică măsură Indonezia, s-au opus unei declaraţii a Consiliului de Securitate.

Reuniunea a fost organizată la solicitarea SUA şi a cinci membri europeni ai Consiliului: Franţa, Marea Britanie, Germania, Polonia şi Belgia.