DISTRIBUIȚI
Investing.com
Protesters gather as they push down concrete blast walls for the building of the government office in Basra, Iraq September 5, 2018. REUTERS/Essam al-Sudani

Poliţia sudaneză a tras luni cu gaze lacrimogene asupra manifestanţilor antiguvernamentali care protestau pe străzile capitalei Khartoum şi ale oraşului Omdurman din imediata vecinătate, potrivit martorilor oculari, scrie agerpres.

Scandând „libertate, libertate”, sudanezii au manifestat în două cartiere din Khartoum şi într-un cartier din Omdurman, potrivit martorilor, citaţi de France Presse.


Citește și : Rusia investeşte 4,7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii în regiunea Crimeea

Forţele speciale de poliţie au intervenit rapid pentru a-i dispersa.

Cu toate acestea, manifestanţii au continuat să scandeze „libertate, pace, justiţie”, unul dintre sloganurile mişcării de protest care durează de la 19 decembrie, potrivit martorilor.

Ei au răspuns la chemarea Asociaţiei profesioniştilor sudanezi, vârful de lance al protestului, de a organiza noi mitinguri în această săptămână împotriva preşedintelui sudanez Omar al-Bashir.

Manifestaţiile au fost declanşate de decizia guvernului de a tripla preţul pâinii. Ele s-au transformat într-o mişcare de protest cerând plecarea lui Bashir, la putere de la o lovitură de stat din 1989.

Potrivit unui bilanţ oficial, treizeci de persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul manifestaţiilor. ONG-ul Human Rights Watch (HRW) vorbeşte despre 51 de manifestanţi ucişi.

În contextul acestor proteste, Bashir a căutat în ultimele săptămâni să-şi adune susţinătorii în toată ţara şi să obţină sprijinul aliaţilor săi regionali.

Citește și : Ministrul apărării din Germania, într-o vizită la trupele germane din Lituania

Duminică, participând la trei adunări în statul Kordofan-Nord, el a promis că va sprijini dezvoltarea în zonele rurale, în special prin construcţia de noi infrastructuri.

De ani de zile, sudanezii se confruntă cu dificultăţi economice tot mai mari. Ţara se confruntă cu o inflaţie de aproape 70% pe an şi mai multe oraşe suferă de penurie de pâine şi combustibil.

Responsabili sudanezi şi şeful statului au reiterat faptul că doar alegerile ar putea asigura o schimbare a puterii. Omar al-Bashir intenţionează să candideze pentru al treilea mandat în scrutinul din 2020.