DISTRIBUIȚI
AFP

Partidul Congresului Naţional (NCP) al preşedintelui sudanez destituit Omar al-Bashir a condamnat sâmbătă înlăturarea lui de la putere de către armată şi a cerut eliberarea liderilor acestei formaţiuni, informează AFP, scrie Agerpres.

„Considerăm că preluarea puterii de către consiliul militar este o încălcare a Constituţiei”, se spune într-un comunicat al partidului. „NCP respinge plasarea în detenţie a liderilor săi (…). Cerem eliberarea lor imediată”, adaugă comunicatul.


Citește și : Donald Trump a evocat, cu entuziasm, ideea unui al treilea summit cu liderul nord-coreean

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a fost răsturnat de la putere joi, după ce a condus ţara timp de trei decenii. Militarii şi-au asumat conducerea statului, în timp ce protestele de stradă începute sâmbăta trecută continuă.

Anunţul privind viitorul guvern civil, făcut vineri de consiliul militar, este considerat o încercare de a calma manifestanţii care se opun instaurării unui regim militar. Consiliul a făcut cunoscut că nu îl va extrăda pe fostul şef al statului, inculpat de Curtea Penală Internaţională pentru genocid şi crime de război, şi că al-Bashir ar putea fi judecat în Sudan.

Citește și : Focuri de armă la Londra, după un atac asupra maşinii ambasadorului Ucrainei

Omar al-Bashir, în vârstă de 75 de ani, este inculpat de Curtea Penală Internaţională de la Haga, care a emis pe numele său un mandat de arestare motivat de acuzaţii de genocid în regiunea sudaneză Darfur, în timpul insurecţiei declanşate în 2003, soldată, potrivit estimărilor, cu 300.000 de morţi.